SEGRE

Frank Capdevila Carcassona

L'assassinat de l'os Cachou a la Val d'Aran

Imagen de Cachou antes de la necropsia.

Imagen de Cachou antes de la necropsia.AGENTS RURALS

Creado:

Actualizado:

Sr. Director:

Fa poc es va fer públic l’enverinament amb anticongelant de l’os Cachou a la Val d’Aran. L’os va estar agonitzant un mínim de 72 hores abans de caure en coma, per finalment morir. Cachou va néixer al Pirineu l’any 2015, fill del mascle Balú i la femella Ploma. És molt greu la conxorxa per enverinar-lo de la qual presumptament formaven part alguns guardes de l’equip de seguiment de l’os del Conselh Generau d’Aran.

Precisament els que l’havien de protegir. La Val d’Aran té una natura extraordinària, única a Catalunya. La gestió dels seus valors va ser transferida al Conselh Generau d’Aran. Cal demanar a les seves autoritats que arribin fins a les últimes conseqüències per depurar responsabilitzats i tornar a ser creïble com un actor vàlid en la gestió del seu patrimoni natural, incloent-hi les espècies amenaçades.

Cal recordar que l’os bru no va desaparèixer mai del Pirineu, però va estar molt a prop de fer-ho. Per evitar-ho, es van reintroduir exemplars de la mateixa espècie procedents d’Eslovènia que, fins i tot, es van aparellar amb la població ursina autòctona del Pirineu.

Caldria prendre com a exemple la situació de l’ossa a la Serralada Cantàbrica, amb una població creixent de 350 exemplars, i on l’os és un animal molt estimat, a banda de ser un potent atractiu ecoturístic. 

tracking