SEGRE

Creado:

Actualizado:

Hi ha inflació quan pugen els preus: una barra de pa, que avui costa un euro, l’endemà u vint, la setmana següent ja són dos, i tres l’altra. És quan el sou, que al principi s’estirava gairebé fins a les acaballes del mes, de sobte et fa quedar a deure a partir del dia 20, i “encabat” ja no fas la quinzena. Tot seguit, l’endemà de cobrar-lo ja no et queda ni un ral.

En el món educatiu està passant fa no fa el mateix. Sé que l’analogia no és evident, però sí realista. Com anomenaria vostè, si no, la necessitat de titulacions cada cop més elevades, postgraus i màsters per obtenir llocs de treball per als quals no fa pas gaire bastava una llicenciatura o un grau?Anem a les dades: d’una banda tenim l’engreixament de les notes del Batxillerat tant a centres públics com concertats i privats.

Es deu al fet que la nota del BTX compta el 60% de la nota final, mentre que els exàmens de les PAU només compten el 40%. La nota final determina la possibilitat real d’entrar a determinats estudis. Totes les dades confirmen aquest “engreixament” artificial de les notes, especialment als centres privats, fàcilment constatable en comparar les notes de final de BTX, imputables als respectius centres, amb les que finalment obtenen els estudiants a les PAU, que tenen una avaluació universal i independent.

Si a aquest fet li sumem la normativa que permet regalar els títols d’ESO i gairebé els de Batxillerat (amb una suspesa, prèvia complicitat de la junta avaluadora, poden passar), ja tenim que a la Universitat o als mòduls formatius arriben individus incapacitats. I aleshores, per tal de no suspendre tothom, les mateixes universitats rebaixen el nivell d’exigència necessari per obtenir el títol, que al seu torn es devalua, generant més inflació.Així, aviat tindrem que els títols universitaris no valdran ni el paper en què estan impresos, com ja passa amb els d’ESO i aviat amb els de Batxillerat i FP. I és que no podem continuar confonent estabulació (en diuen “escolarització universal”) amb aprenentatge.

Entre tots, pares helicòpter que exigeixen aprovats, administració educativa, segrestada per “psicopedababaus” i dirigida per incompetents, i professors còmplices del desgavell, estem inflant un globus que un dia ha de petar.

tracking