SEGRE

COLABORACIÓN

Votar ‘no’ a la participació ciutadana

Primera tinent d’alcalde del’Ajuntament de Lleida

Votar ‘no’ a la participació ciutadana

Votar ‘no’ a la participació ciutadana

Creado:

Actualizado:

Sr. Postius, quan un és a l’oposició pot triar entre dues maneres de fer: oposició constructiva o destructiva. Dia rere dia ens demostra quina és la que vol fer aquesta legislatura a la Paeria. En el passat Consell d’Administració de l’EMU, els consellers del seu grup deien: “el paper ho aguanta tot i les paraules se les emporta el vent”, punt. Res més. Cap més proposta. Cap altra intenció que la de votar no als comptes d’una entitat que, ara com ara, s’ocupa de resoldre el problema de l’habitatge, que llastimosament moltes famílies tenen i pel qual no troben suport en cap altra administració. Llastimosament, les administracions més grans obliden sovint quins són els problemes reals i diaris de les persones: un habitatge, una beca menjador, ajuts per evitar la pobresa energètica, ampliar l’oferta de places en residències públiques en una població cada cop més envellida, ajuts a l’escolaritat o la sanitat pública. Aquests són alguns dels exemples que reflecteixen allò que els seus consellers deien l’altre dia a l’EMU i que, amb el seu article de dissabte passat, és el tarannà instaurat en l’ADN del seu grup: parlarem molt, escriurem més i ho criticarem tot.

Segons el seu article, ara vostè vol construir Lleida des de la participació, perquè, segons la seva versió dels fets, a Lleida la gent no ha participat en l’elaboració dels pressupostos municipals. Deixi’m que discrepi i que li posi uns quants exemples:

1.- A la Paeria estem organitzats en Regidories de Barri i, a la vegada, cada barri té constituït un Consell Territorial, que periòdicament es convoca i del qual formen part totes les entitats i col·lectius de cada barri, fins i tot hi participen les escoles. Hi ha anat mai? Vostè personalment, hi ha assistit? Sap què es parla en cada Consell Territorial, en cada reunió que es té de les regidories de barri? La resposta no cal que me la doni, perquè la coneixem sobradament.

Vostè diu que ha endegat una campanya per barris. Bé, el felicito. Però l’equip de govern no fa campanyes puntuals d’una setmana, per fer unes quantes piulades i posts al Facebook, sinó que la nostra campanya és permanent i diària en el temps. Sense fotos, sense aparador, sense voler vendre participació, sinó creant-la, fomentant-la i donant-li el valor que té aquesta paraula: participació, treball conjunt dia a dia, govern i ciutadania.

2.- A banda dels consells territorials, a l’Horta per exemple, tenim constituïda la Comissió Municipal de l’Horta, per donar veu especialment a les persones que viuen en aquesta zona de Lleida, per escoltar demandes, problemàtiques i suggeriments. Però és que, a més a més, al marge d’aquesta comissió, també existeixen el Consell Escolar Municipal, el treball en xarxa en el món social, en el món cultural, esportiu i empresarial.

Creu vostè que la gent no participa? Creu vostè que la gent no s’implica? Si vostè creu tot això, vostè no coneix Lleida, ni el tarannà dels lleidatans i lleidatanes, que sense demanar res a canvi, i amb un esforç d’hores i temps personal, es dediquen a fer propostes de futur i millora per a la nostra ciutat.

Li posaré un exemple que espero que li serveixi per rectificar del seu escrit el paràgraf que fa referència a la nova distribució dels contenidors de reciclatge, perquè hi obvia que s’han enviat a totes les Associacions de Veïns els plànols de les illes de contenidors. També obvia que s’han incrementat i complementat –hi ha més de 500 illes completes de reciclatge a la ciutat–, i obvia que s’atenen consultes, queixes i propostes dels ciutadans directament.

3.- Diu que aquest és un pressupost continuista. Gran frase. Si fos continuista, per què hi ha votat en contra, si l’any passat es va abstenir? Si fos continuista i vostè fos coherent, el seu vot hauria d’haver estat un altre. No creu?

4.- Sr. Postius, la veritat és que vostè ha votat no a un pressupost social: Ha votat no als ajuts pel pagament de l’IBI. Ha votat no a les polítiques d’ajuts per la lluita contra la pobresa energètica. Ha votat no a incrementar la partida d’ajuts a famílies. Ha votat no al foment de l’ocupació. Ha votat no a l’increment de les partides del manteniment dels camins de l’horta. Ha votat no a l’increment en la millora de l’enllumenat públic, al manteniment de les vies públiques, i ha votat no al foment de l’esport i la cultura. Sense obviar que ha votat no a la dinamització de la rambla Ferran o que ha votat no a destinar un milió d’euros a fer dels pressupostos una eina participativa. I vostè fa l’article i parla de participació?

La participació ha de ser la de tots. Des del govern de la Paeria ho tenim clar. En la participació hem de ser-hi tots i s’ha de recollir les sensibilitats de tots els grups municipals, de totes les entitats de la ciutat i no només la d’uns quants o la que es veu només des d’una òptica determinada, perquè estan asseguts a les cadires de regidors amb l’única finalitat de destruir i no de construir.

Per cert, Sr. Postius, signa vostè la carta com a president del Partit Demòcrata i Unió de l’Ajuntament de Lleida. Deixi’m que li digui que aquest partit, com a tal, no existeix en el registre de la Paeria, vostès són CiU a l’Ajuntament de Lleida. Si vol presumir de transparència, apliqui-la en el si del seu grup i parli’n després amb total normalitat.

tracking