SEGRE

COLABORACIÓN

25è Aniversari de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida

Escola Politècnica Superior de la UdL

25è Aniversari de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida

25è Aniversari de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida

Creado:

Actualizado:

Fa 25 anys, un grup de lleidatans amb molta visió de futur, integrat entre d’altres pel nostre alcalde, Àngel Ros, en Josep Clotet, n’Álvaro Perera o el recordat Jesús Lorés, va gestar el projecte que a hores d’ara és l’Escola Politècnica Superior de la UdL.

Aquest projecte es va endegar el curs 1990-1991 amb la posada en marxa de l’Escola Universitària d’Informàtica, adscrita a la Universitat de Barcelona, que impartia els estudis de diplomatura en Informàtica i que va comptar amb una matrícula de 143 estudiants. Va ser en el curs 1991-1992, amb la creació de la Universitat de Lleida, que es va procedir al canvi de denominació, en previsió de la futura incorporació dels estudis d’Enginyeria Tècnica Industrial, passant a anomenar-se Escola Universitària Politècnica. Finalment, el curs 2003-2004, amb l’inici dels estudis de segon cicle d’Enginyeria Informàtica, va adoptar el nom actual d’Escola Politècnica Superior (EPS). A hores d’ara, l’EPS compta amb una matrícula al voltant de 900 estudiants i imparteix estudis de grau, màster i doctorat en les branques d’Enginyeria Informàtica, Enginyeria Industrial i Arquitectura Tècnica i Edificació.

Actualment, la comunitat de l’EPS està constituïda per totes aquelles persones i institucions que creiem en aquest projecte: els professors i equips directius, el personal d’administració i serveis, les empreses i institucions que sempre han donat suport a aquest projecte, els nostres estudiants i les seves famílies, que han confiat en l’EPS en aquesta etapa tan transcendental de la seva vida i, com no, els més de 2.700 titulats que han contribuït a transformar radicalment el teixit industrial i tecnològic de Lleida i el seu entorn. Tots plegats hem fet de l’EPS una escola d’enginyeria que, a hores d’ara, és un referent en l’ensenyament de l’enginyeria i l’arquitectura tècnica del nostre país.

Això no són simples paraules, sinó que vénen avalades pels dos processos d’acreditació que vam rebre el curs passat, tant a nivell nacional com internacional. L’acreditació nacional va avaluar favorablement tots els graus i màsters impartits a l’Escola, destacant les dues mencions d’excel·lència que van obtenir els estudis de grau i màster en Enginyeria Informàtica, l’única escola a nivell català que té totes les titulacions d’una mateixa branca acreditades amb la màxima qualificació possible. Així mateix, en el marc de l’estratègia d’internacionalització endegada a l’EPS, es va realitzar un procés d’acreditació internacional amb el segell europeu EURO-INF, pel cas de les titulacions de la branca d’informàtica, i EUR-ACE, pel cas de les titulacions de la branca d’industrial. Cal remarcar l’enorme exigència dels esmentats estàndards, tant a nivell de qualitat dels programes formatius, infraestructures docents i de recerca, professorat, recerca, mobilitat i ocupabilitat dels estudiants. A hores d’ara podem dir que l’EPS és l’única escola d’enginyeria d’àmbit estatal que té totes les titulacions d’enginyeria acreditades internacionalment.

Cal dir que, com a punts forts de la nostra Escola, en tots dos segells es van destacar, entre d’altres: l’estreta relació professors-alumnes, l’alta ocupabilitat de tots els nostres estudis (superior al 95%), la implicació de l’entorn empresarial i/o el procés de dobles titulacions internacionals de l’Escola. Aquest procés d’internacionalització de l’EPS ha estat reconegut, aquest mateix mes, en la portada de la publicació mensual de l’associació europea més prestigiosa d’estudis universitaris d’enginyeria SEFI (European Society for Engineering Education).

S’ha fet molta feina, però encara ens en queda molta més per fer. M’agradaria destacar dos nous reptes. D’una banda, la sostenibilitat del nostre planeta, ja que, segons el darrer informe de l’OMS, cada any moren més de dotze milions de persones al món per causes mediambientals. Per tant, sembla clar que hem de fer un pas endavant formant professionals que siguin capaços d’aturar aquesta lacra. Amb aquest objectiu, el proper curs 2017-2018, l’EPS inicia un grau pioner a Catalunya d’Energy and Sustainability Engineering, i que sens dubte ajudarà a mitigar en gran manera el problema esmentat. D’altra banda, el segon repte a afrontar és la digitalització de la societat. Hom estarà d’acord amb mi que la digitalització s’ha introduït en totes les branques de la nostra societat, especialment en la creació de continguts i disseny digital. Amb l’objectiu de potenciar aquest emergent mercat a Lleida, l’EPS endegarà el curs 2018-2019 un nou grau de Digital Design and Creative Technologies and Digital Design. Gràcies a tots els que heu cregut i continueu creient en el nostre projecte d’Escola d’Enginyeria durant aquests 25 anys!!!

tracking