SEGRE

COLABORACIÓN

L'Agenda 2030 necessita SADA

cap de l’oposició i Líder del psc de lleida

L’Agenda 2030 necessita SADA

L’Agenda 2030 necessita SADASEGRE

Creado:

Actualizado:

Lleida, la ciutat i el territori han d’assumir com a propis els 17 reptes de l’Agenda 2030 sobre desenvolupament sostenible aprovats per les Nacions Unides. Disset reptes que tenen a veure especialment amb la sostenibilitat, però que ens parlen d’un nou model productiu, de reordenar prioritats polítiques, de millorar el model educatiu, de valors com la igualtat i l’equitat, de la innovació o de la pau mundial. Estem davant un gran desafiament que ha reclamat la implicació de tothom, de la ciutadania, de la política, del món empresarial, d’institucions de tota mena com per exemple la Universitat.

La producció i el consum responsable són també objectius per al desenvolupament sostenible, i si fa 20 anys ho donaríem per bo, i hauríem fet de Lleida la capital de la producció responsable d’aliments, ara sabem que ho haurem de fer afavorint el treball decent i el creixement econòmic.

Aquests dies hem conegut la notícia que SADA vol tancar la planta de Lleida, una empresa històrica que veu amenaçada la seva continuïtat entre altres coses perquè no som el centre on es prenen les decisions i conseqüentment, 260 persones veuen en perill els seus llocs de treball.

La indústria agroalimentària és un del sectors econòmics clau a les nostres comarques. Però el cas de SADA és un altre exemple del que implica tenir la propietat de les nostres empreses radicada lluny de casa. Lleida necessita que el món empresarial lideri l’evolució del sector agrari cap a la transformació industrial i la comercialització posterior dels aliments que genera. En aquesta evolució hem de tenir present no només el seu valor afegit, sinó també l’aposta ferma per un nou model de desenvolupament, i avançar en termes de sostenibilitat econòmica i social.

Michael E. Porter, guru de l’estratègia empresarial que els darrers anys s’ha dedicat a investigar com les empreses poden aportar valor social més enllà dels beneficis econòmics que generen, deia: “La legitimitat dels negocis com institució està essent qüestionada. El món empresarial està molt pressionat i la confiança que es té en ell no fa sinó disminuir. Què necessita l’entorn empresarial per contribuir a la societat i gestionar de forma eficient els seus negocis?” La seva resposta, que comparteixo, és avançar en la creació de valor compartit. I afegeix, “La forma més potent en què una empresa pot influir sobre la societat és a través del seu model de negoci, abordant els dèficits i els problemes socials de les comunitats a les quals serveix.”

Volem avançar en l’agenda 2030? No podem deixar que SADA tanqui i ara sí, posem-nos a treballar per construir el model de desenvolupament somiat, sostenible i socialment just.

tracking