SEGRE
El repte de saber escoltar

El repte de saber escoltarSEGRE

Creado:

Actualizado:

L’any 2019 vàrem iniciar un nou mandat al capdavant de la Paeria amb molts reptes i canvis importants per afrontar. I d’aquesta manera ho assumien totes i cadascuna de les noves regidories que es posaven en marxa i, com no podia ser d’altra manera, també en matèria de participació ciutadana.

I així doncs vull començar el meu escrit agraint a la regidora Elena Ferre, que em va precedir en aquesta responsabilitat, per la tasca duta a terme perquè la participació vagi esdevenint, cada vegada més, la garantia d’una millor governança i aprofundiment democràtic a tots els nivells del municipi, en la línia del pacte d’entesa.

Encara ens queden objectius importants en aquesta legislatura, com és la modificació del Reglament de Participació Ciutadana, que endegarem un cop s’acabi la redacció del Reglament Orgànic Municipal, actualment en la seva fase final de redacció.

Ara, a mig mandat, prenc el relleu d’aquesta regidoria. És una tasca que no estarà exempta de dificultats, ja que són moltes les veus que és necessari tenir en compte per poder prendre les decisions correctes en cada moment, tenint sempre en l’horitzó avançar, millorar i, sobretot, escoltar activament. És un gran repte que assumeixo amb humilitat i que duré a terme amb el més gran dels entusiasmes. La ciutadania de Lleida es mereix el millor.

Un dels espais participatius que continuarem impulsant decididament són els Consells de zona o de barri, atès que ofereixen la possibilitat de socialitzar tant les opinions de persones a escala individual, com les de les representants d’associacions tradicionals formals i de les no formals com col·lectius, plataformes, marees, moviments i altres.

Tot plegat ha de permetre enriquir, estimular i enfortir dinàmiques associatives que, sense cap mena de dubte, ajudaran a la regeneració i l’adaptació als temps actuals del teixit associatiu veïnal i passar a ser més operatius, incorporant les noves possibilitats de comunicació i d’autoorganització que ens ofereixen les TIC, i a les preferències de la ciutadania quant a formats de reunió presencial que siguin atractius, àgils, oberts, democràtics i empoderadors.

Un teixit associatiu al qual des d’aquí vull agrair la tasca que històricament ha vingut fent i que ha esdevingut necessària per vehicular aquelles qüestions que, pel seu caràcter, no es podien fer arribar d’altra manera. Un teixit associatiu que ha de continuar adaptant-se als nous temps.

Per tot plegat és imprescindible una ciutadania motivada i compromesa que es faci seves les qüestions de la ciutat, perquè només així serà capaç de participar activament en la consecució del benestar present i futur i posant en pràctica els valors de la participació ciutadana, perquè una societat responsable, solidària i tolerant és una societat justa en tots els sentits.

Des de la Regidoria de Consum, Comerç i Mercats també he tingut l’oportunitat i la necessitat d’estar constantment connectats amb el dia a dia de les associacions del sector i també amb aquells autònoms i emprenedors que particularment o com a ciutadanes i ciutadans ho han requerit. Aquesta connexió, ara ja com a responsable de Participació Ciutadana, s’estendrà a tot el teixit associatiu de la ciutat.

Els quatre anys que vaig treballar des de l’oposició van ser una bona escola d’escolta activa. Amb el Toni Postius al capdavant i conjuntament amb la resta de companys vam tenir l’oportunitat de recórrer els carrers de Lleida i de visitar establiments i entitats a peu de carrer. També d’assistir a les diferents activitats proposades per entitats diverses de la ciutat.

La seva contribució impagable és fruit de les hores de dedicació de cadascun i cadascuna dels seus membres que, de manera altruista i desinteressada, contribueixen a fer de Lleida una ciutat amable, inclusiva, acollidora; i així disposem d’una gran xarxa d’entitats, fins a un miler n’hi ha avui en dia registrades en el registre municipal d’entitats de la ciutat de Lleida que gestiona l’ajuntament.

Així doncs, hem de ser capaços d’aprofitar tot aquell potencial que genera la ciutadania, individualment o a través d’associacions formals (FAV i AV) i no formals de tota mena, en benefici d’una millora de la nostra ciutat.

En aquest sentit, expresso el meu compromís d’escoltar tothom i de facilitar els canals per aprofitar el nou escenari perquè les persones i el conjunt dels agents socials puguem interactuar tant com sigui possible i vehicular correctament les demandes. Aquest és el gran repte que entomo amb molta il·lusió.

tracking