SEGRE
Espoli consentit

Espoli consentitLLUÏSA PLA

Creado:

Actualizado:

L’any 2019 s’esqueia el centenari de l’arrencada de les pintures de Santa Maria de Mur, als peus del castell ferreny d’aspecte inexpugnable. Amb aquest motiu, al seu claustre restaurat es va celebrar una exposició per iniciativa d’IDAPA, a través d’Arcadi Castilló, amb Sisco Farràs, Noemí Nus i Clara Arbués com a comissaris i la museografia de Simbòlic Comunicació, de la qual em vaig fer ressò a l’apartat Enllà d’aquest mateix suplement, aprofitant per lloar les instal·lacions del complex de turisme rural Cal Soldat, allà a la vora.

Ara, partint de la idea d’aquella mostra temporal i dels materials aleshores recollits, afegint-n’hi d’altres, la periodista pallaresa Lorena Farràs Pérez acaba de treure a l’editorial Bresca un llibre il·lustrat sobre els referits esdeveniments d’un segle enrere, sota el títol de Mur al descobert. Amb propòsit divulgatiu, però no per això exempt de rigor, l’autora comença emmarcant el context històric, geogràfic i artístic, imprescindible per arribar a comprendre la causa i les conseqüències d’una operació mercantil que bé podríem qualificar d’espoli, si bé en aquest cas permès o consentit pel propi rector de la parròquia, que va vendre a un antiquari austríac, que al seu torn el vendria a un col·leccionista barceloní, aquell tresor constituït per uns frescos del segle XII, a canvi d’una suma irrisòria, que el mossèn destinaria a reparar la teulada del temple.

Els murals acabarien al Museum of Fine Arts de la ciutat de Boston, fins on cal viatjar per veure’n els originals (per sort, a l’absis de la col·legiata se’n pot admirar avui dia una còpia molt exacta). Val a dir que, arran de la malaurada pèrdua patrimonial, les autoritats catalanes van prendre consciència del perill que es repetís en d’altres edificis religiosos del Pirineu i la seva immediata reacció va ser encomanar als mateixos especialistes italians que havien actuat a Mur, emprant el mètode conegut com a strappo, l’arrencada massiva de pintures romàniques, aplegades actualment a la fabulosa col·lecció del MNAC.

Força interessant i entretinguda, l’obra de Farràs alterna informacions i documents verídics amb la recreació literària del testimoni dels deu personatges principals de l’episodi, des dels excursionistes que van descobrir el Crist en majestat i la resta de figures celestials fins al primer director del museu de Montjuïc.

tracking