SEGRE
La millor de totes

La millor de totesSEGRE

Creado:

Actualizado:

Els caps de setmana acostumo a esquiar pel Pallars. És una destinació de neu de primer nivell i té com a espais esquiables Portainé, Espot Esquí i Tavascan. A les nits, és habitual que vagi a sopar per Sort o Rialp.

A la capital del Pallars Sobirà els establiments que hi ha sota el paraigua del centenari Pessets (P7S, formatgeria, cafè...) o bé el Pas d’en Telmo són algunes de les meves destinacions, com també el recentment inaugurat Les Nous, i a Rialp tinc els de la família Sabarich (Albus o Pam). Aquest cop, però, vaig decidir pujar cap a Esterri i anar als Cremalls. El motiu principal era delectar-me amb una de les millors truites de patata que es fan a la província, per no dir la millor! És líquida, sense quallar i amb ceba, com a mi m’agrada.

En els anys que porta d’existència aquest establiment aneuenc ha aconseguit fer-se com a lloc de parada obligada, tant per als pallaresos com per als fidels turistes. Són interessants les propostes culinàries que hi ha a la seva carta, tant en tapes com en postres (inclòs el Filiberto, que podríem dir que està a l’altura del que fa el Kiko de Llessui). Tornant a la truita de patates, és popular tant a les cases com als bars, es pot menjar acabada de fer o bé unes hores després.

Resulta econòmica i és una perfecta solució gastronòmica d’emergència. És de pocs ingredients, però té llibres i tractats de com cuinar-la interpretant tots els passos de diferent manera. Un exemple de com és de difícil compartir-la –tant si estàs en parella, família o amics– és que uns la volen amb ceba, que l’endolceix, o bé d’altres, sense, com les que fan a Betanzos (municipi veí de la Corunya), que un altre dia ja en parlaré, i de com la broda el Tòfol de Lleida.

Un bistec a casa o al restaurant se’l pot demanar tothom al seu punt preferit de cocció, però amb les truites de patates hauran de ser com les elabori l’establiment o el cuiner. Pel que fa a la ceba, en una enquesta feta fa uns anys, va sortir que un 65% del país la vol així. Un percentatge similar a l’assolit preguntant-ho a 30 xefs amb estrella: 22 que sí, 8 que no.

Ara bé, en el quallat tindríem més igualtat de respostes. I davant de tot això, i tornant a les Valls d’Àneu, als Cremalls, per a mi, continuaran fent la millor del món!

tracking