SEGRE

Creado:

Actualizado:

-Viureu bé, en aquest pis. Fa bona pinta.

-I tant! La zona és tranquil·la. I els veïns semblen bona gent.

-Abans, a Lleida, això dels veïns era una loteria. Tothom tenia por que li toqués un militar.

-Tants n’hi havia?

-N’hi havia una barbaritat. La divisió de Lleida tenia 5.000 homes. Era una de les més importants d’Espanya. Mira el general Armada. Quan es va saber que estava al darrere del 23-F el van promocionar a Madrid. Era un ascens, sí, però en realitat el que volien era que es quedés sense tropa. Diuen que Siurana va avisar Narcís Serra i aquest, a més de promocionar Armada, va obligar els militars a viure amb veïns civils. Això no va agradar gens als soldats, i encara menys als oficials. I als civils tampoc no els va fer cap gràcia.

-No sabia que la divisió de Lleida fos tan important.

-A més dels soldats de Gardeny, hi havia regiments i companyies que depenien de Lleida a Manresa, Talarn, la Seu...

-Tu vas fer la mili a la Seu.

-Sí, a Castellciutat. Era ordenanza d’un coronel. Un dia vaig veure que tenia els partes de la batalla de Seròs sobre la taula del despatx i li vaig dir: “Esto ocurrió al lado de mi pueblo.” Es va entusiasmar i em va dir que li contés coses de la guerra. Li vaig explicar que hi havia una companyia de nacionals a Fraga i una de rojos a Maials, i el pont del meu poble tan aviat era roig com nacional, i els veïns, quan passaven, deien “Salud camarada” o “Arriba España”, segons qui hi havia. I quan s’equivocaven...

-M’ho puc imaginar.

-L’equivocació en el saludo no era la més greu. N’hi va haver de molt més dramàtiques.

-Això també m’ho puc imaginar. Li va agradar, al coronel, el que li vas contar de la guerra?

-Molt. Més tard em va dir que s’havia informat de la batalla de Seròs i tot el que li havia contat era correcte. Era un apassionat de la Guerra Civil.

-Veig que et tenia confiança.

-Una vegada va caure quan anava a cavall perquè l’animal va entrepussar. Tothom es va interessar pel coronel. Jo també, i després me’n vaig anar a veure com estava el cavall. El coronel em va dir: “Has sido el único que te has interesado por el animal.”

-Era un bon home?

-Era un pirata.

tracking