SEGRE
Next Generation: reptes i oportunitats

Next Generation: reptes i oportunitatsSEGRE

Creado:

Actualizado:

És conegut que perquè l’economia d’un país sigui pròspera és tan important dotar de recursos el teixit econòmic que la genera com que aquests recursos es converteixin en creixement i progrés. Si malgrat la crisi global en la qual estem immersos, fruit de la postpandèmia i dels efectes de la guerra d’Ucraïna, les dades econòmiques del país i, concretament, de la nostra vegueria són positives, això hauria de ser condició suficient perquè l’estat hi invertís. Almenys, així ho fan altres models menys centralistes i que posen en valor la capacitat de lideratge d’un territori.

Lluny d’aquest miratge, les dades que aquests dies s’han publicat als mitjans de comunicació demostren, un cop més, que la voluntat recentralitzadora del Govern espanyol –mani qui mani– segueix sent vigent. I de res serveixen les bones paraules i les promeses quan a la vegueria de Lleida només s’ha invertit un 25% del total pressupostat. Mentrestant, la línia ferroviària Lleida-Manresa segueix de la mateixa manera com fa desenes d’anys, el mal estat del ferm de l’autovia A2 ens continua marcant on s’acaba la província de Lleida i comença la de Barcelona o el sector de la fruita segueix esperant compensacions a la greu situació que està patint i a la qual el Govern de la Generalitat ja està donant resposta. En resum, dels 48 M€ d’inversió que l’Estat havia previst a les comarques de Lleida per al 2021 només n’hem vist 12.

A tot això, el Govern de la Generalitat, un cop més, ha estat proactiu i, a més d’incrementar en 200 M€ la inversió a tot el país a través d’Infraestructures, pel que fa a la vegueria de Lleida ja ha previst un augment d’un 63% en les inversions incloses al pressupost d’aquest any. És evident que això no és suficient si volem donar resposta a un teixit econòmic que reclama suport en moments altament complexos, però també cal ser curós a l’hora de veure qui compleix i qui no. I, en aquest cas, és evident qui no ha complert.Precisament ahir el conseller Giró presentava a Lleida els mecanismes per poder accedir als Fons Next Generation.

Una oportunitat, sens dubte, per transformar i modernitzar l’economia de Lleida i del conjunt del país. En aquest sentit, des de la Delegació del Govern a Lleida hem estat i seguirem estant al costat del teixit socioeconòmic de la vegueria. Ara, més que mai, necessitem treballar coordinadament sector privat i administracions perquè els 460 M€ previstos per als propers 4 anys a les nostres comarques acabin sent una realitat en forma d’inversions i nous projectes. De fet, malgrat un model de repartiment d’aquests fons altre cop recentralitzador per part de l’estat, la vegueria de Lleida ha estat capaç d’aixecar a dia d’avui un total de 27,7 M€, dels quals 25 provenen de convocatòries de la Generalitat i 2,7 de concessions directes de l’estat. Per tant, és evident que hem fet la feina amb escreix, presentant i liderant projectes que han de permetre la transformació de l’economia.

La finestra d’oportunitats que s’ha obert amb els Next Generation és indubtablement única. Des d’aquestes línies, permeteu-me posar en valor la capacitat i la resiliència de les nostres empreses i, alhora, encoratjar-les a seguir apostant per la innovació, la digitalització i la sostenibilitat. Potser aquesta serà la manera de demostrar a l’estat que el 75% d’inversió que se’ns ha manllevat és el llast etern que no ens permet acabar d’aixecar el vol.

Next Generation: reptes i oportunitats

Next Generation: reptes i oportunitatsSEGRE

tracking