SEGRE

TRIBUNA

Si hi ha un acte d'amor, aquest és la memòria

Si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòria

Si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòriaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Lleida ha estat, al llarg de la història, la ciutat que ha patit el primer embat en molts enfrontaments. El passat 3 d’abril, vam dur a terme un acte de restitució de la dignitat de les persones funcionàries depurades a l’ajuntament de Lleida entre el 1938 i el 1941, coincidint amb la mateixa data que fa 85 anys l’exèrcit franquista va fer la seva entrada a la ciutat, i prenent el control del govern de Lleida.

Lleida és ciutat de drets. Posar les persones al centre, recuperar i dignificar la memòria democràtica de tots els lleidatans i lleidatanes, defensors de la democràcia i dels valors republicans, que van ser represaliats durant la Guerra Civil, l’holocaust i el franquisme, és i serà sempre una prioritat d’aquest govern. Durant aquests gairebé quatre anys de mandat hem homenatjat, en diferents actes, les víctimes contràries als règims feixistes. Un dels més destacats va ser la reparació jurídica a les víctimes del franquisme el setembre del 2022.

Però també la col·locació de 30 llambordes Stolpersteine, en memòria dels lleidatans deportats als camps de concentració nazis, o bé amb el canvi de nom dels darrers carrers franquistes de la nostra ciutat per noms de dones referents, com per exemple Neus Català o Dolors Sistac. El passat mes de març, en un acte emotiu, Lleida va recuperar la memòria que tants anys havia estat silenciada. Vam inaugurar el memorial del camp de concentració de la Seu Vella en record dels republicans represaliats que hi van ser presoners entre l’abril del 1938 i l’agost del 1940.

Des de la regidoria de Drets Civils s’han impulsat diferents actes de recuperació de la Memòria Democràtica, com els itineraris per la memòria democràtica, uns recorreguts per Lleida que tenen com a objectiu donar a conèixer diversos fets històrics de la nostra ciutat, diferents cicles d’activitats de sensibilització sobre fets històrics i debats de memòria sobre diversos temes al voltant de la Guerra Civil, el franquisme i l’holocaust.Hem fet molta feina, però ens en queda molta per fer. Dignificar la memòria de la nostra ciutat i donar a conèixer la seva i la nostra història és un dret de la ciutadania, pel passat, pel present i pel futur, i un deure de les institucions. En el proper mandat volem continuar treballant per la història i memòria de Lleida.

Per això, volem impulsar el Pla Municipal de Memòria Democràtica, un document que reculli totes les accions prioritàries a dur a terme des de la institució en matèria de memòria, així com plantejar un full de ruta. També volem tirar endavant el Consell Municipal de Memòria per recollir tot el bagatge i propostes de les entitats memorialistes i que sigui l’espai de confluència perquè tota la ciutat esdevingui protagonista en la recuperació de la memòria democràtica. A més, volem seguir dignificant diferents espais de memòria de la nostra ciutat.Del pacte d’Entesa, en termes de Memòria Democràtica, n’hem assolit pràcticament el 90%, però cal seguir treballant, cal arribar al 100%. Tenim l’objectiu de potenciar la Memòria Democràtica a Lleida i arreu. Hem de recuperar, dignificar i reparar jurídicament els noms de les persones represaliades i retre’ls els homenatges que es mereixen a elles i a les seves famílies.Com deia Montserrat Roig, “si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòria”.

Si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòria

Si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòriaSEGRE

tracking