SEGRE

AGRICULTURA PLAGUES

Marxa de vuitanta tractors a l'Urgell per reclamar mesures contra la plaga de conills

Agricultors de l'Urgell diuen que la caça és insuficient davant dels danys que causen

Imatge de la marxa de tractors recorrent ahir a la tarda els carrers de Tàrrega, concretament, el tram urbà de la C-14.

Imatge de la marxa de tractors recorrent ahir a la tarda els carrers de Tàrrega, concretament, el tram urbà de la C-14.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agricultors de l'Urgell van protagonitzar una marxa lenta amb 80 tractors per la C-14, entre Ciutadilla i Agramunt, per reclamar a la Generalitat que incrementi les mesures pels greus danys que pateixen per la plaga de conills en cultius i infraestructures agràries. La Generalitat diu que ja estan en marxa tot i que la plaga no està encara controlada.

Agricultors de l’Urgell han dit prou, ja no poden més. Reclamen al departament d’Acció Climàtica “mesures urgents” per combatre la plaga de conills.

Després de moltes reunions i veure que aquestes no donen els fruits desitjats, ahir a la tarda van convocar una marxa lenta de tractors per protestar per la situació i denunciar que els conills els estan arrasant la totalitat de les finques, independentment del cultiu: cereal, vinya, olivera, ametller o pistatxo. Per aquesta raó i coincidint amb l’operació sortida d’estiu, van dur a terme una marxa lenta per la C-14, entre Ciutadilla i Agramunt, encara que la principal incidència va tenir lloc en el tram urbà d’aquesta carretera a Tàrrega (carrer de Sant Pere Claver, carrer de Joan Maragall, plaça del Carme i carrer de Sant Pelegrí). La convocatòria va reunir uns vuitanta tractors de Verdú, Sant Martí de Maldà, Guimerà, Ciutadilla, Belianes, Agramunt i Tàrrega, entre altres localitats.

Ramon Boleda, agricultor de Verdú, va dir que “si Acció Climàtica no ens dona una resposta, convocarem marxes lentes cada cap de setmana fins que ens donin una solució definitiva ja que la situació és insostenible, tenim les finques arrasades en un cent per cent, per exemple, a les meues vinyes d’aquí a dos setmanes ja no quedaran ceps”.Per la seua banda, Àlex Foix, també agricultor de Verdú, va afirmar que “ha quedat demostrat que caçar no és suficient per controlar l’actual plaga: s’ha desbordat”. “Abans la població estimada de conills era de cinquanta per quilòmetre quadrat mentre que ara creiem que és d’uns 4.000 tot i que des de la Generalitat diuen que són 90”, va assegurar. Així mateix, Foix va lamentar que “malgrat que a Verdú tenim una de les zones de reg més importants del Segarra-Garrigues, no podem regar perquè els conills roseguen els tubs i perdem l’aigua, i és inviable reparar tubs i posar protectors cada dia”

Agricultors de Verdú afirmen que no poden regar perquè els conills mosseguen les canonades

Boleda i Foix van explicar que el passat 30 de maig un grup d’agricultors de Verdú es van reunir amb dos representants del departament a Lleida, Ferran de Noguera i Francesc Cases, per demanar-los mesures urgents i van criticar que en més d’un mes només n’han aconseguit una, poder caçar també en zona zepa, “que era elemental”, van apuntar.

Entre d’altres figuraven poder caçar de nit (només s’ha fet un dia), llistes obertes perquè caçadors no inscrits puguin caçar i especialment poder aplicar biocides als talussos de les carreteres, dels camins, del canal i a les zones més afectades per aquesta plaga de conills.Els participants en la protesta van llegir un manifest en el qual demanen que hi hagi “un control cinegètic d’aquesta plaga després que s’hagi vist que caçar no és suficient”. Van destacar que “ens hi juguem el nostre futur, el de les nostres explotacions i el de l’alimentació de tota la població en uns moments tan difícils com els que vivim en tots els àmbits”.

El Govern admet que la plaga està desbordada però ja aplica mesures

La directora general de Gestió del Medi, Anna Sanitjas, va destacar que “som conscients de la problemàtica” i va defensar que la taula de gestió de la plaga va proposar al març accions que ja s’estan implantant com una borsa de caçadors voluntaris, agilitzar els tràmits de captura o comprar gàbies trampa, que la setmana que ve entregaran.

Sanitjas va assegurar que la població es redueix però “encara està totalment desbordada” i va afegir que tenint en compte la sequera, els animals arrasen les finques per alimentar-se. També va dir que han detectat que molts conills viuen en talussos de canals o autopistes i precisament Aigües del Segarra-Garrigues ha iniciat un tractament per reduir la població de conills amb biocides.

Un moment de la protesta que van dur a terme ahir agricultors de l'Urgell.

Un moment de la protesta que van dur a terme ahir agricultors de l'Urgell.LAIA PEDRÓS

tracking