SEGRE

Nissaga de fusters

El Museu Fusteria Cal Ventureta de Torà exposa eines relacionades amb l’ofici

alt
detail.info.publicated
RedaccióRedactora del digital

Creat:

Actualitzat:

Aquest museu no apareix a la majoria de guies, però el boca-orella l’està fent popular. Després de visitar-lo aquest estiu, un dels nostres cerclaires, Pere Guiu, ens va alertar de la singularitat d’aquest espai.

El Museu Fusteria Cal Ventureta és una iniciativa privada de Jaume Mas, descendent d’una família de fusters que va posar en marxa el negoci en aquesta localitat de la Segarra a mitjans del segle XIX i el va mantindre en actiu fins al 1983. “El meu rebesavi, el meu besavi, el meu avi i el meu pare van ser fusters tota la vida”, explica el Jaume, “per aquest motiu a casa tenim moltes eines, algunes de molt antigues”. 

Quan es va jubilar, el Jaume, que no va seguir amb el negoci familiar encara que és bon coneixedor de l’ofici, va decidir recuperar i ordenar tot el material que guardava i exposar-lo en la que un dia va ser la fusteria per

homenatjar els seus avantpassats. Així, torns, raspalls, garlopes, gúbies, serres i xerracs i pedres d’afilar han tornat a lluir en públic. 

El mateix Jaume realitza visites guiades personalitzades sempre que l’hi sol·liciten, en les quals a banda de les explicacions tècniques transmet la seua passió per l’ofici. Explica amb orgull que ha rebut visites de grups de turistes de fins a cinquanta persones i gaudeix especialment quan rep altres fusters o aficionats amb els quals

pot intercanviar coneixements. 

L’exposició pot visitar-se a la plaça de l’Hostal número 6, de Torà, concertant visita a través del correu electrònic

jaumemas1949@gmail.com o els telèfons 973 473 328 o 606 876 646.

El mateix Jaume explica als visitants per a què servien les eines i com s'utilitzaven.

Nissaga de fusters

Porta d'entrada a la fusteria Ventureta de Torà.

Nissaga de fustersPere Guiu.

Les eines s'exposen en el mateix espai on quatre generacions de fusters les han utilitzat per al seu treball diari.

Nissaga de fustersPere Guiu.

Les

Nissaga de fustersRamon Sunyer

tracking