SEGRE

ENERGIA

Més de cent municipis de Lleida exigeixen per contracte rebre la llum d'energies renovables

Un total de 119 s’acullen a la contractació conjunta de l’ACM, que fixa un subministrament de fonts netes || Endesa ha d’adquirir la suficient per satisfer el consum d’enllumenat i edificis públics

L’alcalde d’Ivars de Noguera, Josep Magrí, al costat d’un fanal il·luminat amb leds de color ambre.

L’alcalde d’Ivars de Noguera, Josep Magrí, al costat d’un fanal il·luminat amb leds de color ambre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els contractes de la llum de més de cent ajuntaments de Lleida exigeixen proveir amb energies renovables la totalitat de l’enllumenat públic i dels edificis municipals. Es tracta de 119 consistoris (un 51%) que s’han acollit a la contractació conjunta d’aquest servei a través de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per obtenir rebaixes de prop del 10% respecte a les tarifes elèctriques. Des del mes de desembre passat, l’entitat exigeix que aquest subministrament procedeixi d’energies netes. Es tracta d’una iniciativa per afavorir el desenvolupament de les renovables.

L’ACM va adjudicar aquest subministrament conjunt a Endesa el mes de desembre passat. Les clàusules del concurs estableixen que la companyia elèctrica ha d’adquirir energia suficient de fonts renovables per satisfer la totalitat de la demanda d’aquests 119 ajuntaments i la dels altres 571 ens locals de la resta de Catalunya. Entre les localitats lleidatanes que s’han acollit a aquesta fórmula per contractar la llum destaquen capitals de comarca com Tàrrega, Cervera i les Borges Blanques.

Resulta impossible establir la procedència de l’energia en el moment de consumir-la, ja que totes les centrals que generen electricitat (des de nuclears i tèrmiques fins a hidroelèctriques i parcs eòlics) aboquen la producció en una única xarxa de transport d’electricitat. Malgrat tot, exigir un subministrament 100% renovable obliga les companyies que ho ofereixen a adquirir en el pool elèctric un volum d’energia neta suficient per satisfer la sol·licitud de tots els abonats que tenen aquest tipus de contracte. Això suposa un incentiu per a la generació hidroelèctrica, eòlica i solar, entre altres tecnologies el desenvolupament de les quals s’ha vist frenat en els últims anys per les successives retallades de l’Estat a les primes que reben per produir electricitat (vegeu el desglossament inferior).

La inversió d’aquesta segona fase de renovació ascendeix a 120.000 euros. L’alcalde d’Ivars de Noguera, Josep Magrí, va explicar que a més de prevenir la contaminació lluminosa també s’estalvia un 75% a la factura de la llum del municipi.

tracking