SEGRE

MEDI AMBIENT POLÈMICA

El promotor de la mina de tungstè redueix a la meitat l'àrea de prospecció a Alt Àneu

Passa de 55 quilòmetres quadrats a 27,5, exclou el poble d’Alós d’Isil i preveu fer-la en tres anys || Els contraris critiquen l’informe ambiental de la firma per obtenir autorització de la Generalitat

La constitució de la plataforma Salvem Salau, diumenge.

La constitució de la plataforma Salvem Salau, diumenge.CUP PALLARS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Neometal Spania, filial d’Apollo Minerals Ltd. que impulsa la polèmica mina de tungstè i or a la zona de Salau, ha renunciat a la pretensió inicial de dur a terme prospeccions en una superfície de 55 quilòmetres quadrats al terme municipal de l’Alt Àneu i l’ha reduït a la meitat, 27,5.

Així consta als informes ambientals que la firma ha presentat a la Generalitat, en el marc dels tràmits per obtenir el permís d’investigació minera. El poble d’Alós d’Isil, inclòs a la delimitació original, ha quedat fora de la nova. L’empresa planteja aquesta recerca de metalls en un període de fins a tres anys.

El programa d’actuacions de l’empresa preveu sis sondejos durant el primer any en dos plataformes de prospecció. Planteja combinar perforacions de fins a 150 metres amb vols en helicòpter per detectar la presència de metalls a poca profunditat a través de sensors que detecten variacions electromagnètiques. Si aquestes primeres investigacions ofereixen resultats, haurà de sol·licitar nous permisos per ampliar les prospeccions durant dos anys més.

Tot això són passos previs necessaris per plantejar la viabilitat d’una explotació minera a la zona. Val a recordar que una altra filial d’Apollo Minerals ha obtingut els primers permisos d’investigació minera en 42 quilòmetres quadrats en territori francès, a la zona de les antigues mines de Salau a l’altre costat de la frontera.

La plataforma Salvem Salau, que agrupa els contraris a la mina a Lleida, ha rebut amb escepticisme les propostes de l’empresa a la Generalitat i les mesures que planteja per pal·liar l’impacte ambiental de les prospeccions.

Durant la reunió per constituir l’entitat diumenge passat, van debatre alguns aspectes dels informes ambientals que consideren contradictoris o que no reflecteixen adequadament els possibles danys al medi natural. La principal preocupació d’aquest col·lectiu és el risc que les perforacions provoquin contaminació de les aigües a la capçalera de la conca de la Noguera Pallaresa.

Als informes, l’empresa reconeix que la zona on planteja prospeccions és una zona de pas d’óssos, i apunta que el soroll de les perforacions, de fins a 90 decibels, “pot desplaçar-los dins del seu hàbitat a una distància més allunyada dels punts de sondeig”, encara que apunta que és un impacte “limitat en el temps i, per tant, reversible”. Fins i tot suggereix que “és una bona oportunitat per estudiar els efectes del soroll sobre aquesta espècie”. “Els resultats podrien aplicar-se a la conservació de l’ós a Catalunya”, conclou.

tracking