SEGRE

Declaren al jutjat els primers tres investigats pel 'cas Boreas'

Es tracta de la cap d'Organització de la Diputació de Lleida, Marlen Minguell, l'exdiputat de CiU Francesc Xavier Ballabriga i el director de Promeco, Joan Buchaca

La cap d'Organització de la Diputació de Lleida, Marlen Minguell, arriba aquest dilluns als jutjats.

Declaren al jutjat els primers tres investigats pel 'cas Boreas'Magdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La titular del jutjat d'instrucció 1 de Lleida ha començat aquest dilluns a prendre declaració als tres primers investigats pel 'cas Boreas' per presumptes delictes de revelació de secrets i tràfic d'influències. Concretament, han declarat la cap d'Organització de la Diputació, Marlen Minguell; l'exdiputat de CiU, Francesc Xavier Ballabriga, i el director de Promeco, Joan Buchaca.

En el conegut com a 'cas Boreas' s'investiga una vintena de persones, entre elles l'expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, per presumptes delictes de corrupció i enriquiment personal. La jutgessa va qualificar la causa de "complexa" i la va dividir en sis parts, la principal relacionada amb adjudicacions d'obra pública. Les declaracions d'avui estan relacionades amb una de les cinc parts secundàries, en què s'investiga si Minguell va fer gestions perquè l'explotació bovina que la seva família té a Balaguer obtingués una ajuda europea per un projecte de cinc milions d'euros.

Segons les investigacions, a partir d'una conversa telefònica intervinguda el 22 de juliol de 2016 entre Minguell i la seva neboda, els investigadors conclouen que Marlen Minguell va fer "totes les gestions al seu abast per influir i posar en contacte familiars directes amb càrrecs electes i funcionaris de diverses administracions". Segons les mateixes investigacions, Minguell va demanar ajuda a l'exdiputat de CiU Francesc Xavier Ballabriga, que treballava en la redacció de propostes, a través d'una empresa externa.

Segons fonts properes al cas, en una altra conversa telefònica, Minguell i Ballabriga negociaven sobre quantitats relacionades amb subvencions que encara no s'havien adjudicat. També ha declarat com a investigat aquest dilluns el director del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació, Joan Buchaca, perquè era l'encarregat de gestionar les subvencions.

Minguell ha assegurat que ella només va assessorar l'empresa familiar, com feien amb moltes altres empreses, "pel bé del territori" però ha negat qualsevol activitat delictiva. L'explotació bovina familiar no va rebre finalment la subvenció europea.

Investigació 'Cas Boreas'

El 'cas Boreas' compta amb un sumari de quinze toms i més de 4.000 folis. La part principal de la causa investigada està relacionada amb adjudicacions d'obra pública. El jutjat investiga si des de la Diputació de Lleida es va intentar influir en l'adjudicació d'obres per beneficiar empreses lleidatanes que posteriorment pagaven comissions al ja expresident de la Diputació, Joan Reñé, i a la seva número dos, Marlen Minguell. Concretament, s'investiga si des de l'ens s'informava prèviament dels concursos públics a algunes empreses de Lleida i si es dissenyaven criteris tècnics a mida perquè aquestes en resultessin guanyadores. Qui decidia les adjudicacions després d'estudiar les ofertes era la mesa de contractació, integrada per membres de la Diputació. Precisament, una de les persones investigades és Enrique Regaño, mà dreta de Reñé, encarregat de les adjudicacions i present a les meses de contractació.

Inici de la investigació

La investigació es va iniciar l'any 2014, quan va arribar a la fiscalia de Lleida una acta notarial d'una reunió de l'empresa M. J. Gruas, en què es recollia que uns accionistes culpaven els altres de la mateixa empresa d'haver pagat comissions a Reñé, quan era president de Consell Comarcal del Pla d'Urgell, l'any 2010. En l'acta, amb data 14 de novembre de 2014, l'assessor jurídic de l'empresa deia que "els pagaments com a conseqüència de l'adjudicació són coneguts per tots els membres del consell" i reconeixia així pagaments en efectiu a Reñé i la seva número dos per l'adjudicació del manteniment de sis plantes depuradores del Pla d'Urgell.

L'acta formava part d'una documentació de gairebé 400 pàgines, en què es recollien també algunes d'aquestes factures, així com correus en què responsables d'empreses com ara Serboniu, Enginyeria Inalba o M. J. Gruas deien quan, com i amb quin concepte s'havien de fer les factures. Els Mossos també van detenir responsables d'aquestes empreses el 2 d'octubre.

Operació policial amb 24 detinguts

L'operació policial i judicial que va comportar la detenció de Reñé es va saldar finalment amb 24 persones detingudes. Així mateix, es van practicar un total de 6 escorcolls entre els quals hi ha el Palau de la Diputació, la seu de l'Organisme Autònom de Recaptació de Tributs, la delegació de Carreteres a Lleida, l'empresa M.J. Gruas, i l'enginyeria Inalba de Mollerussa. La causa està oberta des de 2016 per corrupció i enriquiment personal en relació al contracte d'una empresa per part de la corporació municipalista i la porta el jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida.

Els fets objecte de la investigació podrien ser constitutius de diversos delictes contra l'Administració pública, especialment suborn i el frau en matèria de contractació així com el blanqueig de capitals.

tracking