SEGRE

Què hem de fer si ens trobem de cara amb un ós?

Malgrat que les trobades entre óssos i humans al Pirineu de Lleida siguin molt poc probables, a SEGRE et donem alguns consells per evitar-ho i saber què fer en cas d'encontre

Óssos al Pirineu català

Óssos al Pirineu catalàGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant les darreres setmanes, coincidint amb dos atacs d’óssos a bestiar al Pirineu de Lleida i amb la baixada de Goiat fins al Pallars Jussà, hi ha hagut un augment significatiu de l’alarma social, sobretot en xarxes i en comentaris a aquestes notícies.

Un dels més recurrents és el possible cas hipotètic d’un encontre entre un ós i persones, que cada vegada copen més els camins d’alta muntanya per on transcorren els aproximadament 40 exemplars d’ós bru del Pirineu. Només cal fer una cerca a Google per saber que aquesta és una de les preguntes més demandades a la xarxa.

Si bé aquests encontres són difícils ja que, segons apunta Piroslife, els plantígrads detecten els humans a una gran distància i els eviten al percebre’ls com una amenaça, no són impossibles. Sense anar més lluny, l’any passat un pastor va gravar un encontre d’un ós mentre pasturava el seu ramat.

Pot atacar un ós?

Si hi ha poques possibilitats d’un encontre, els atacs d’ós bru són encara menys probables. Només atacaria si es veiés amenaçat o sorprès, com a mesura defensiva. La majoria dels casos en què s’han registrat atacs han sigut encontres amb femelles amb cries i óssos que s’han vist sorpresos -i espantats- per la presència humana.

La prevenció és clau

Per no trobar-se amb situacions no desitjades i perilloses, la prevenció és molt important. Cal tenir en compte que el primer que evitarà un encontre amb humans serà el mateix animal, que no ens veu com a preses i ens evita gràcies al seu olfacte i oïda privilegiats.

Un primer consell és fer-nos notar durant els nostres trajectes, per exemple parlant, de manera que el mateix ós sàpiga on som i evitem el factor sorpresa. Cal apuntar que la majoria d’encontres són amb persones que anaven soles i, per tant, feien menys soroll que anant en grup. Els individus no acompanyats són més vulnerables que els grups.

Si portem gossos, és important portar-los lligats, evitant així que l’ós es pugui sentir amenaçat. A més, també es recomana no sortir dels camins senyalitzats.

I si ens trobem un ós?

Si amb totes aquestes recomanacions ens trobéssim amb un ós -probabilitat molt baixa-, hem de saber que no ens hem de posar enmig del camí o trajecte de l’ós i mai entre una femella i les seves cries. De la mateixa manera, i per sentit comú, no ens hi hem d’acostar. En tot moment s’ha de mantenir la calma i no cridar.

tracking