SEGRE

Roben les dos campanes d'un santuari de la Segarra i no les reposen al no poder vigilar-lo

Les van sostreure a finals del mes passat de l’església de Camp-real i ningú ho va saber fins dies després

El santuari de Camp-real, a mig camí entre Massoteres, Talteüll i Palouet.

Roben les dos campanes d'un santuari de la Segarra i no les reposen al no poder vigilar-loX. Santesmasses

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El santuari de Camp-real, a Massoteres, s’ha quedat sense campanes. L’alcalde, Miquel Àngel Marina, va denunciar-ne la desaparició la setmana passada als Mossos d’Esquadra. L’aïllament d’aquest temple de la Segarra, a mig camí entre els pobles de Massoteres, Talteüll i Palouet, va facilitar que els lladres poguessin sostreure les dos campanes sense que ningú se n’adonés fins al cap de diversos dies.

Tot apunta que el robatori va tenir lloc a finals del mes passat, després del temporal de pluges que va fuetejar el pla de Lleida, i que els autors van fer caure les campanes des de l’espadanya de la façana de l’església. Així ho suggereixen les profundes empremtes que les dos pesants peces de metall van deixar al caure a terra mentre estava humit. Un devot que havia demanat la clau del temple va ser el que va alertar de la desaparició de les campanes. També va advertir que el pany de l’església presentava danys que evidenciaven un intent de forçar-la, encara que els lladres no van aconseguir obrir-la.

Una vegada van tenir notícia del robatori, l’alcalde i el rector, Fermí Manteca, es van reunir i van decidir que no intentaran reposar les campanes instal·lant-ne unes de noves. El primer edil va apuntar que el santuari “és un bon candidat a patir assalts perquè és difícil de vigilar”. Està apartat dels nuclis urbans, de les carreteres més transitades i fins i tot de les línies elèctriques. Això últim fa que “tampoc s’hi puguin instal· lar alarmes”, segons va explicar l’alcalde. També altres esglésies de Lleida han patit el robatori de les seues campanes en els últims anys (vegeu el desglossament).

Camp-real és un punt emblemàtic del municipi. Fins a l’any 1929 va allotjar la seu ajuntament, l’escola i l’església. Posteriorment, es van traslladar a Massoteres, però la devoció al lloc va continuar amb un aplec i cerimònies religioses cada mes de maig.

Fa uns anys ja van robar les de Granollers i les de Castellnou Camp-real està documentat el 1040, si bé el temple actual és del segle XVII. El robatori de les campanes no és un cas únic a Lleida. El 2011 van robar també les de l’església romànica de Sant Jaume de Granollers de Segarra, a vuit quilòmetres de Massoteres. Llavors els lladres van escalar des del cementiri situat a la part posterior de l’església per ascendir a la teulada. Un altre robatori va tenir lloc el 2013, quan van sostreure les campanes de l’església de Sant Pere de Castellnou d’Ossó, a la comarca de l’Urgell. En aquesta ocasió, els lladres van accedir directament a l’espadanya a través d’unes escales de pedra al lateral de l’edifici. Un altre robatori en una església va tenir lloc l’abril del 2012, amb la desaparició del Crist i una Verge de la capella de Sant Marçal a la Figuerosa. Anys abans, el 2007, van robar el reliquiari de Sant Sebastià del segle XVII de l’església del Talladell, que va ser recuperat.

tracking