SEGRE

TEMPORAL CONSEQÜÈNCIES DE LA DANA

Consistoris i consells afectats per la gota freda de l'octubre, encara sense ajuts

Una vintena de pobles i entitats els reclamen al necessitar-los per a reparacions

Els efectes del temporal encara es deixen veure a Juneda, on es va desbordar el torrent de la Femosa.

Els efectes del temporal encara es deixen veure a Juneda, on es va desbordar el torrent de la Femosa.MAITE MONNE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vintena de pobles, la majoria de les Garrigues, la comarca més afectada pel temporal de l’octubre; la Mancomunitat d’Aigües i els consells del Pla, la Segarra i el Segrià exigeixen a la Generalitat, la Diputació i l’Estat que abonin partides compromeses per a reparacions d’urgència al no poder fer front a aquestes obres.

Gairebé quatre mesos després del temporal de l’octubre, que va arrasar les Garrigues i també va afectar el Pla, la Segarra i el Segrià; ajuntaments, consells i altres entitats, com la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues i el Canal d’Urgell, asseguren que no han rebut ajuts de les administracions per sufragar reparacions urgents. Els danys ascendeixen a més de 22 milions (vegeu el desglossament) i només s’han dut a terme algunes intervencions com la reconstrucció del pont del Vilosell o la carretera de Cervià a les Borges.

La reparació de camins, desaigües, canalitzacions, canonades de proveïment o murs de contenció, entre altres desperfectes, s’estan reparant amb càrrec a partides que han avançat ajuntaments i ens afectats.

El malestar entre els alcaldes és generalitzat perquè no saben quan podran pagar les obres executades o no tenen diners per iniciar-ne més. Alguns, com el de Juneda, amb perjudicis per més de 6,4 milions, o les Borges, per gairebé 1,5, estan veritablement enfadats. “Estem al febrer i lo més calent és a l’aigüera. Els ajuntaments no podem sufragar tants danys”, va indicar Antoni Villas.

Enric Mir, primer edil de les Borges, va expressar la seua indignació per l’exigència de justificar les despeses que dilata la tramitació. El president del consell del Pla, Rafel Panadés, es va expressar en el mateix sentit. L’ajuntament d’Arbeca s’ha vist obligat a prorrogar el pressupost del 2019 per abordar les obres de les piscines, destrossades per la riuada, si vol reobrir-les a l’estiu.

Per la seua part, la Mancomunitat de les Garrigues ha pagat més de 30.000 euros per les cisternes que va haver de portar a Tarrés i ha d’abordar obres per reposar conduccions si vol garantir el subministrament a diversos pobles a l’estiu.

La Generalitat es va comprometre a donar préstecs sense interès i a sufragar el 50% de les actuacions. De fet, destinarà 11 milions a pal·liar els afectes de la DANA. La Diputació va ratificar un milió per afrontar despeses en el ple de l’octubre i l’Estat va obrir les portes a fer reclamacions. Per ara, els diners estan per arribar.

L’Albi ja ha invertit gairebé 150.000 euros a arreglar infraestructures El consistori de l’Albi va ser un dels més afectats pel desbordament dels rius del marge esquerre del Segre, en aquest cas el Gorg. “Esperem que l’Estat ens inclogui al decret d’ajuts per les riuades i també diners de la Generalitat i la Diputació”, va assenyalar l’alcaldessa, Anna Feliu. “En total, hem pagat factures per valor de 150.000 euros”, va remarcar. Les quantitats abonades pels consistoris oscil·len entre els 6.000 i 150.000 euros. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) continua treballant en els cursos de Set, Sió, Gorg, Corb i la Femosa per deixar-los nets i evitar noves avingudes.

Els efectes del temporal encara es deixen veure a Juneda, on es va desbordar el torrent de la Femosa.

Els efectes del temporal encara es deixen veure a Juneda, on es va desbordar el torrent de la Femosa.MAITE MONNE

tracking