SEGRE

ESNOTICIA

Alcaldes del Segrià rebutgen el confinament domiciliari

Nombrosos alcaldes del Segrià, tant de JxCat com d'ERC, van exigir ahir a la Generalitat que no apliqui un nou confinament domiciliari a la comarca després d'haver imposat el perimetral, a l'entendre que seria un gran cop per a l'activitat econòmica i que hi ha altres mesures que poden ser tan o més efectives per atallar els contagis.

Personal del SEM muntant ahir l’estructura.

Personal del SEM muntant ahir l’estructura.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nombrosos alcaldes del Segrià es van plantar ahir i van rebutjar de ple un confinament domiciliari a la comarca com a solució per atallar els contagis de coronavirus. Aquesta és una de les possibilitats que té sobre la taula la Generalitat de cara als propers dies, encara que divendres passat la descartés, però els primers edils la veuen inviable.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo (ERC), va demanar al president, Quim Torra, més recursos i intensificar el cribratge i li va expressar la “preocupació” dels ciutadans davant de la possibilitat d’un nou confinament domiciliari, “que suposaria la desaparició del 40% de l’activitat a la ciutat”. El de Torrefarrera, Jordi Latorre, un dels líders del PDeCAT a Lleida, va dir que ha traslladat a membres de l’Executiu el greu perjudici econòmic i social que suposaria i va apostar per altres mesures, com un confinament parcial o el tancament d’activitats de gran concurrència. El president del consell del Segrià, David Massot, va incidir que causaria un “perjudici irreparable” i va defensar mesures parcials.

Diversos alcaldes de JxCat es van pronunciar en el mateix sentit. La d’Aitona, Rosa Pujol, va opinar que “un confinament perimetral del Baix Segre, així com més vigilància policial, mediadors i sanitaris hauria de ser suficient”. El de Rosselló, Josep Abad, va apuntar que el millor seria mesures concretes en municipis amb molts contagis, mentre que el d’Almatret, Jordi Tarragó, va dir que “cal prendre mesures on faci falta, no als pobles que no tenim positius, ja que no serà bo per a l’economia”. També el d’Albatàrrec, Jaume Sanuy, va rebutjar un confinament domiciliari perquè “pot arruïnar definitivament la comarca”, i el de Seròs, Josep Antoni Romia, va indicar que “fa dies que diem que el Baix Segre i potser algun barri de Lleida s’han de confinar i que no té sentit estendre la mesura a tot el Segrià”.

Per la seua part, el d’Alcarràs, Manel Ezquerra (Sempre Alcarràs), va dir que un altre confinament domiciliari “arruïnaria l’empresa familiar” i va apostar per “més vigilància epidemiològica”. El de Vilanova de Segrià, Jordi Figuerol (ERC), va assenyalar que no és necessari en els municipis amb pocs contagis.

La unanimitat entre els alcaldes de JxCat i ERC contrasta amb les divergències en el si del Govern. El president, Quim Torra i consellers de JxCat són partidaris de mesures més dures, mentre que Esquerra prefereix accions que no paralitzin l’economia. De fet, el tancament perimetral del Segrià hauria estat imposat per Torra. Ahir el conseller El Homrani (ERC) es va limitar a assenyalar a Lleida que “les decisions es prenen segons les dades epidemiològiques i en tot moment hem dit que no descartem res”.

“L’objectiu és reforçar i garantir la seguretat en l’atenció als usuaris, de forma que l’espai físic del CUAP atendrà malalties urgents ordinàries i la carpa serà per a Covid”, va assenyalar Comella, que va afegir que “tots els CAP seguiran oberts perquè puguin continuar amb la seua activitat habitual de visites programades amb pacients crònics, i al CUAP es concentraran aquelles atencions urgents tant de Covid com d’altres patologies”.

El director del CatSalut va destacar que “la pressió assistencial va creixent davant de l’augment de casos, per la qual cosa hem d’estar atents per si cal prendre noves decisions”. En aquest sentit, va dir que els directors dels altres CAP tenen preparat un pla de contingència per si calgués concentrar els recursos en alguns ambulatoris.

Personal del SEM muntant ahir l’estructura.

Personal del SEM muntant ahir l’estructura.MAGDALENA ALTISENT

Personal del SEM muntant ahir l’estructura.

Personal del SEM muntant ahir l’estructura.MAGDALENA ALTISENT

tracking