SEGRE

PERSONALITATS OBITUARI

Mor Josep Calbetó, històric alcalde de Vielha durant catorze anys

En tenia 83 i va ser primer edil entre el 1987 i el 1999 per CDA i UDA i del 2007 al 2009 pel PP || Va crear Unió Democràtica Aranesa i va ser artífex del Palai de Gèu

Imatge d’arxiu de Josep Calbetó.

Imatge d’arxiu de Josep Calbetó.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep Calbetó, històric alcalde de Vielha durant tres mandats i mig, va morir ahir als 83 anys. Calbetó va ser primer edil de la capital aranesa des del 1987 fins al 1999, primer per la coalició Aranesa-CiU i després per UDA arran de la ruptura amb CDA; i després des del 2007 fins al 2009 pel PP mitjançant un acord amb Convergència Democràtica Aranesa. CDA i Calbetó van arribar a un acord de govern pel qual es repartien l’alcaldia durant dos anys. Va presidir el Conselh Comarcal de la Val d’Aran, òrgan antecessor del Conselh Generau. Va ser cap de llista d’UPA a les eleccions al Conselh Generau d’Aran del 1999, en què va aconseguir només un conselhèr, que estaria fins a l’any 2003 a l’òrgan d’autogovern. Posteriorment, amb la integració d’UDA al Partit Popular català, el mateix Calbetó va començar a militar al PPC i va ser candidat a l’ajuntament de Vielha.

Alcalde amb vocació de servei i membre d’una saga de polítics reconeguts a la Val d’Aran de caràcter conservador, va ser l’impulsor i promotor del Palai de Gèu, a més d’iniciar plans urbanístics com l’Eth Solan o Mitjaran, que van afavorir el desenvolupament urbà i industrial de la capital aranesa. Va estar vinculat al Centre d’Iniciatives Turístiques de la Val d’Aran, del qual va ser president durant molts anys, i va fundar i va presidir també el gremi Hostaleria de la Val ja que va ser el propietari de l’hotel Urogallo. Va treballar sempre pels interessos de Vielha i la Val d’Aran des del punt de vista turístic i econòmic. Va protagonitzar el 2017 amb el també l’exacalde Joan Riu (UA) un conflicte judicial per llicències urbanístiques. Va presentar una querella per delictes urbanístics contra Riu, de la qual aquest últim va resultar absolt.

Emprenedor i membre d’una família de llarga tradició política

L’actual alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, va lamentar ahir la mort de Josep, Pepito, Calbetó i va destacar la seua faceta d’emprenedor per la política local i el sector empresarial. “Va ser sempre una persona molt activa tant a nivell polític com social que va treballar sempre pel desenvolupament turístic i econòmic de la Val”, va assenyalar. “Tota una personalitat i artífex del desenvolupament turístic primer des del Centre d’Iniciatives turístiques i després del Gremi d’Hostaleria, amb plena dedicació”.

També l’alcalde de Bossòst, Amador Marqués, va lamentar la seua pèrdua i va escriure a les xarxes socials que era “un exemple de constància i compromís per Aran i per la seua prosperitat”.

Josep Calbetó també va reivindicar el 2017 el caràcter nacional de la Val d’Aran i la llei d’Aran: “La nova llei ratifica que Aran és un territori singular que no pot estar inclòs en cap divisió territorial que no sigui la seua pròpia i el dret a decidir el nostre futur. Tenim Conselh Generau, llengua i cultura pròpies”, va dir. Així mateix, també es va pronunciar en contra del fet que els aranesos votessin al referèndum sobre la independència de Catalunya del 2017 i que es facilitessin infraestructures per a la celebració del referèndum a la Val d’Aran. 

tracking