SEGRE

INSTITUCIONS CÀRRECS

Maria Vergés, tercera síndica d'Aran, assumeix el repte d'assolir el ple autogovern

Relleva Francés Boya, que segueix com a conselhèr, i descarta una reestructuració del govern || Prioritza donar suport a la llengua i la cultura occitanes i tenir capacitat de decidir en sanitat i medi ambient

Francés Boya i Maria Vergés se saluden amb el colze després del relleu al Conselh.

Francés Boya i Maria Vergés se saluden amb el colze després del relleu al Conselh.O.F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Maria Vergés es va convertir ahir en la tercera dona al capdavant del Conselh Generau d’Aran des que es va recuperar la figura del síndic, al rellevar en el càrrec Francés Boya (UA), nou secretari general per al Repte Demogràfic, un nomenament incompatible amb la sindicatura (vegeu SEGRE del 27 i 28). No obstant, Boya mantindrà el seu lloc com a conselhèr (vegeu el desglossament).

Després del ple extraordinari celebrat ahir, Vergés, fins ara vicesíndica primera, pren el testimoni de les seues predecessores, Pilar Busquets (CDA), primera síndica després de recuperar l’autogovern el 1991, fins al 1993; i Amparo Serrano (UA), que la va rellevar arran d’una moció de cesura i ho va ser durant els dos anys següents. Per a Vergés és un “orgull i responsabilitat”, ser-ne la successora. Mantindrà les seues funcions al capdavant de Salut i Serveis Socials i compartirà les de Llengua i Cultura.

Dóna suport als projectes de la candidatura a Reserva de la Biosfera o el de sostenibilitat turística

“No hi haurà cap reestructuració del govern, només petits ajustaments.” El seu principal objectiu és desplegar l’ambiciosa llei d’Aran aprovada el 2010 per aconseguir el màxim autogovern a la Val, sobretot respecte a cultura i llengua, “que travessen moments molt crítics”, va assenyalar.

“També volem ser decisius en Sanitat i Medi Ambient i no simples gestors del que marqui la Generalitat.”

Amb el Govern català vol una relació bilateral d’igual a igual en el tema del finançament. Prosseguirà amb els principals projectes marcats pel seu predecessor, “com és el cas de la candidatura de la Val d’Aran a Reserva de la Biosfera, el projecte de sostenibilitat turística dotat pel Govern de l’Estat amb 2,5 milions d’euros, l’estratègia de gestió forestal que s’espera implementar el 2021, el centre d’innovació en territoris de muntanya”, que aviat obrirà, i “tot el treball efectuat en l’àmbit sanitari en aquests moments de Covid, i que ja estan encaminats respecte a millorar serveis a l’Espitau de Vielha i aconseguir ampliar l’àrea d’urgències”.

Suport en emergències i tecnologies Boya conserva el seu compromís amb el Conselh Generau donant suport en els àmbits que han depès d’ell aquests anys, Pompièrs i Emergències i Noves Tecnologies i Innovació. Va assenyalar que “l’organisme comptarà amb tot el meu suport en el seguiment als projectes plantejats i també assessorament des del meu nou càrrec”. Precisament, Boya es va estrenar en el seu nou càrrec com a secretari general per al Repte Demogràfic en la XXXI Trobada Empresarial del Pirineu (més informació a la pàgina 23).

tracking