SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Joan Reñé nega haver cobrat cap comissió il·legal a la Diputació

L'expresident rebutja haver participat en presumptes adjudicacions irregulars || Celebra haver pogut rebatre les “acusacions falses basades en mentides”

Joan Reñé, al dirigir-se ahir al jutjat amb els advocats per declarar davant de la jutge.

Joan Reñé, al dirigir-se ahir al jutjat amb els advocats per declarar davant de la jutge.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va negar ahir haver cobrat cap comissió il·legal quan va presidir la corporació, entre el 2011 i el 2018, i va dir que mai ha participat en suposades adjudicacions irregulars d’obra pública. Reñé va declarar ahir per primera vegada davant de la jutge d’instrucció, dos anys i mig després de les detencions que van provocar que perdés el càrrec polític.

Després de les declaracions d’ahir, es va mostrar satisfet per haver pogut rebatre les “acusacions falses” en seu judicial. La declaració es va prolongar per espai d’unes tres hores al jutjat d’instrucció número 1 de Lleida, des de les 10.00 fins a les 13.00 hores.

Reñé va contestar a totes les preguntes que li van formular la jutge, la Fiscalia i els seus advocats i va explicar la traçabilitat de tots els diners procedents del patrimoni familiar que va utilitzar en els anys investigats, per la qual cosa no va haver d’utilitzar targetes. Va assenyalar, per exemple, que part dels diners procedien d’una herència d’un oncle; una altra part, d’una donació de la mare de la seua dona, de nacionalitat belga; una altra, de les classes particulars que feia aquesta; i una altra, dels rendiments agrícoles.

Sobre les suposades adjudicacions il·legals, va dir que mai va formar part de la taula de negociació de l’obra pública, per la qual cosa en cap cas no hauria pogut intervenir en aquestes operacions. Va explicar les operacions investigades en aquesta causa per obres a Fondarella, d’on era –i és– alcalde.

I va narrar les raons per les quals coneix les persones investigades en l’anomenada operació Boreas, algunes perquè treballaven a la Diputació i altres, com alguns empresaris que es van adjudicar obres, perquè pel seu càrrec coneixia la majoria de responsables de firmes importants de Lleida. I va assegurar que totes les seues actuacions al capdavant de la Diputació van ser avalades pels funcionaris públics, que mai van posar cap objecció.

Després de la declaració, Reñé va dir que “estic satisfet per haver pogut declarar contestant totes les preguntes de la jutge, la Fiscalia i els meus advocats. Ens hem pogut explicar.

He negat totes les acusacions falses basades en mentides i calúmnies”. L’expresident va concloure: “Vull manifestar que tinc tota la confiança en la justícia i espero que tot s’aclareixi molt aviat. Els fets que se m’imputen són falsos”.

Les claus

Operació Boreas. L’anomenada operació Boreas investiga suposades adjudicacions il·legals d’obra pública a la Diputació a Lleida en els anys en què Joan Reñé presidia la corporació (2011-2018).

Reñé. L’expresident va declarar ahir per primer cop al jutjat dos anys i mig després de l’operació que va provocar que perdés el càrrec. Va negar totes les “acusacions falses” i va explicar la traçabilitat dels diners procedents del patrimoni familiar que va usar aquells anys, per la qual cosa no va haver d’utilitzar targetes. Va dir que totes les actuacions van ser avalades per funcionaris públics, que mai van posar cap objecció.

tracking