SEGRE

TERRITORIS CONFLICTE

Àngel Ros diu que els Rurals no poden delimitar la frontera entre Andorra i Espanya

L'ambaixador rebutja que investiguin el conflicte amb Andorra || Aposta per una comissió mixta de tècnics per dirimir-ho

Al fons, els panells solars que han motivat el conflicte.

Al fons, els panells solars que han motivat el conflicte.WEBCAM VALLNORD-PAL ARINSAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, va afirmar ahir que el cos d’Agents Rurals “no ha tingut mai cap competència per investigar sobre els límits geogràfics territorials”. Divendres passat, els Rurals havien de comprovar in situ els límits cartogràfics a la frontera a Os de Civís després del conflicte pel camp solar del Planell de la Tossa, que el Parc Natural de l’Alt Pirineu considera que entra parcialment a Catalunya. Ros va considerar “molt estrany” que organitzessin aquesta expedició.

“Són agents que vigilen el Parc Natural de l’Alt Pirineu, però no són competents per investigar” sobre el límit de la línia de frontera. L’ambaixador va afegir que “l’habitual en aquest tipus de conflictes” és la creació d’una comissió mixta de tècnics geògrafs i topògrafs dels dos costats de la frontera que s’encarregui de dur a terme l’estudi sobre el terreny. En qüestions de límits entre Espanya i Andorra, va afegir, els competents serien tècnics de l’Institut Geogràfic Nacional i de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, va concloure. Ros ja va advertir que la competència sobre fronteres la té el ministeri de l’Interior (vegeu SEGRE del passat dia 10).

El Principat diu que s’aturaran les obres si hi ha divergències

El Govern d’Andorra ha advertit que el parc solar, el més gran que està construint el país amb 5.200 plaques fotovoltaiques, “haurà de parar l’activitat” si es confirma l’existència d’una divergència cartogràfica entre el Principat i Espanya que sigui susceptible d’un conflicte diplomàtic. El cap del Govern, Xavier Espot, va fer aquestes declaracions basant-se en “un criteri de prudència”.

En cas de constatar un desacord sobre els límits, Espot va apostar per la creació d’una comissió per mirar d’arribar a una solució que preservi les relacions de bon veïnatge entre Andorra i Espanya. “D’acord n’acabarà havent-n’hi. Som dos països amics que governen amb sentit comú i estic convençut que s’arribarà a un acord”, va concloure.

tracking