SEGRE

TRIBUNALS FAUNA

Exculpat de matar a trets dos gossos perquè va ser “proporcionat”

El Suprem confirma l'arxivament de la causa contra un veí de Sarroca de Bellera || Considera que va actuar de forma justidicada al ser animals de raça perillosa

Vista dels animals abatuts al costat de la carretera.

Vista dels animals abatuts al costat de la carretera.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha exculpat un veí de Sarroca de Bellera d’un delicte de maltractament animal després que l’investigat matés a trets dos gossos el maig del 2018 en aquest municipi del Pallars Jussà. L’alt tribunal rebutja el recurs imposat pel propietari dels gossos contra la decisió de l’Audiència de Lleida, que el 2019 va arxivar la causa al considerar que l’actuació del denunciat va ser “proporcionada” i va actuar “en legítima defensa” al tractar-se d’animals considerats de raça perillosa. D’aquesta forma, el Suprem avala el sobreseïment lliure de la causa al considerar que no existeixen indicis que el denunciat cometés un delicte de maltractament malgrat que el jutge d’instrucció de la causa i la Fiscalia, a banda de les acusacions particular i popular, havien demanat enviar el cas a judici.

Segons la interlocutòria del Suprem, el denunciant, com així va admetre durant la instrucció, va disparar als dos gossos amb un rifle que portava a sobre, ja que venia de caçar. Segons el seu relat, els gossos estaven atacant un vedell i, a l’intentar evitar-ho, es van encarar amb ell i va disparar “en legítima defensa”. Un argument que ja va acceptar l’Audiència Provincial i ara el Tribunal Suprem, que assenyala en la seua resolució que “no hi ha cap vestigi que es donés capritxosa o sàdica mort als gossos” o que pogués haver actuat d’una altra manera sense posar-se en risc.

Així mateix, assenyala que els dos gossos anaven lliures i sense morrió.

Jutge d’instrucció, Fiscalia i acusacions particular i popular havien demanat enviar el cas a judici

Les acusacions van lamentar l’arxivament de la causa per part de l’Audiència de Lleida, al considerar que el cas hauria d’haver anat a judici per presentar proves que no s’havia acreditat una “por insuperable”, ja que va disparar als gossos, segons la seua versió, de costat i va intentar portar-los-hi en un vehicle després de matar-los. La interlocutòria del Suprem és ferma i no és possible recurs.

Un edil de Torà va ser absolt de maltractament en un cas semblant

? En un cas similar i que va acabar arribant a judici, l’Audiència de Lleida va ratificar el 2016 l’absolució del que va ser regidor de Torà Josep Maria Alsina després que fos jutjat l’octubre del 2015 acusat d’un delicte de maltractament animal per matar a trets un gos abandonat l’any 2012.

El tribunal va desestimar els recursos presentats per la Fiscalia, que demanava que fos condemnat a un any de presó i a tres d’inhabilitació, i les entitats Ipcena i Associació Futur Animal, i va ratificar la sentència del jutjat penal 3 de Lleida, en la qual s’afirmava que “el que l’acusat pretenia amb el seu procedir no era maltractar el gos sinó evitar un mal major com era una agressió a un ciutadà per part d’un animal de grans dimensions”. El cas va generar aleshores una gran polèmica.

tracking