SEGRE

POLÍTICA CULTURAL ACTIVITATS

La Vall de Boí celebra els aniversaris del Romànic, la festa de falles i l'Starlight

La Vall de Boí celebra els aniversaris del Romànic, la festa de falles i l’Starlight || Amb portes obertes, visites guiades i observació d’estrelles

L'estada a Bonansa permet visitar el romànic de la Vall de Boí.

L'estada a Bonansa permet visitar el romànic de la Vall de Boí.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pocs territoris al món poden gaudir de tres certificats de Patrimoni Mundial de la Unesco. Un és la Vall de Boí, que presumeix del patrimoni monumental de les esglésies romàniques, del patrimoni immaterial de la festa de les falles –segell compartit amb altres àrees del Pirineu– i, des de l’octubre passat, també del certificat de reserva Starlight, destinació turística per a l’observació del cel i els estels sense contaminació lluminosa, atorgada al Parc d’Aigüestortes i a deu municipis de l’entorn, entre els quals el de la Vall de Boí. Per aquesta triple raó, el Centre del Romànic de la Vall de Boí ha organitzat una celebració aquest cap de setmana vinent amb activitats obertes al públic coincidint amb els aniversaris d’aquestes declaracions internacionals.

Així, divendres se celebrarà el divuitè aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial de la Unesco del conjunt romànic amb portes obertes a Sant Climent de Taüll, Sant Joan de Boí i Santa Eulàlia d’Erill la Vall (10.00 a 14.00 i 16.00 a 19.00), Sant Feliu de Barruera (10.00 a 14.00), Santa Maria de Taüll (10.00 a 19.00) i la Nativitat de Durro (16.00 a 19.00), a més de les instal·lacions del Centre del Romànic (9.00 a 14.00 i 17.00 a 19.00).

Alumnes de català del Consorci, amb un 20% de descompte a les entrades al conjunt romànic

I dissabte, en el tercer aniversari de la declaració de la festa de les falles del Pirineu, se celebrarà una visita guiada a l’ermita de Sant Quirc de Durro (16.30); una xarrada sobre La Vall de Boí i les falles, al faro de Durro a càrrec de l’historiador i fallaire Èric Iglesias (17.30); i observació d’estrelles, amb l’astrònom Kiko Herrero, de Celístia Pirineus. Totes les activitats seran gratuïtes i obertes al públic.

L’acord beneficiarà les dos parts, d’una banda perquè fomentarà l’ús del català i, per una altra, perquè permetrà difondre el conjunt romànic entre els estudiants de català que segueixen els cursos de Normalització Lingüística.

A més, el Centre del Romànic organitzarà una excursió anual per als alumnes a un o alguns dels set temples del conjunt Patrimoni de la Unesco. Així mateix, el Servei Comarcal de Català es compromet a l’assessorament lingüístic al Centre del Romànic a les seues publicacions i activitats de difusió que organitzi.

Descompte per a alumnes de Normalització Lingüística El Centre del Romànic de la Vall de Boí i el Consorci per a la Normalització Lingüística han firmat un conveni de col·laboració per fomentar la pràctica de la llengua catalana i el coneixement de l’entorn d’aquesta àrea de Lleida. El primer fruit d’aquest acord beneficiarà directament els alumnes del Consorci i participants al programa de Voluntaris Lingüístics, ja que gaudiran de descomptes del 20 per cent a les entrades conjuntes per visitar les esglésies del conjunt romànic de la Vall de Boí. Aquest conveni de col·laboració, firmat el mes passat entre el Centre del Romànic i el Consorci, a través del Servei Comarcal de Català de l’Alta Ribagorça, té una vigència de dos anys amb possibilitat de ser renovat.

tracking