SEGRE

EXPOSICIÓ INAUGURACIÓ

Brossa, Iglésias del Marquet i Viladot 'reviuen' al Museu Morera 50 anys després de la Petite Galerie

Brossa, Iglésias del Marquet i Viladot ‘reviuen’ al Museu Morera 50 anys després de la Petite Galerie || Una mostra que itinerarà a Barcelona el 2020

alt

Creat:

Actualitzat:

El gener del 1971, Joan Brossa i els lleidatans Josep Iglésias del Marquet i Guillem Viladot van presentar a la Petite Galerie de Lleida una exposició de poesia visual. Feia poc més d’un any que Jaume Magre havia obert aquest petit espai artístic trencador a la Lleida de finals del franquisme. Mig segle més tard, i com a colofó a la celebració de les cinc dècades de la Petite Galerie, el Museu d’Art Jaume Morera va inaugurar ahir una exposició que recrea aquella mítica mostra de poesia experimental que, en paraules del director de la pinacoteca, Jesús Navarro, “va resultar impactant, com moltes de les quals van poder veure’s en aquella sala d’una Lleida grisa i trista”.

Així doncs, fins al 19 de gener, el Morera exhibeix una recreació “gairebé arqueològica” d’aquella selecció de poesia concreta, un gènere en aquell moment d’avantguarda en què és tan important el significat de les paraules com la forma mateixa de les lletres que componen el missatge. El comissari de l’Any Brossa, Manuel Guerrero, va recordar que “aquella petita exposició va ser molt reveladora no únicament a Catalunya sinó també a Espanya, amb els tres autors aleshores més importants de la poesia experimental catalana”. L’actual mostra, coproduïda també per la Fundació Viladot d’Agramunt, arribarà a la Fundació Brossa a Barcelona la pròxima primavera, on també s’editarà un catàleg.

Presenten la reedició de ‘La cendra’, de Viladot L’editorial Fonoll de Juneda va presentar ahir al Cafè del Teatre de Lleida la reedició de la novel·la La cendra, publicada per Guillem Viladot el 1972, en el marc del 20 aniversari de la mort de l’escriptor i artista d’Agramunt. L’obra se submergeix en la vida d’una adolescent que, després de la Guerra Civil, mira de trobar-se entre els somnis i renúncies, entre la llum i la foscor de la postguerra.

Jesús Navarro (Morera), Pau Minguet (Fundació Viladot) i Manuel Guerrero, comissari de l’Any Brossa.

Jesús Navarro (Morera), Pau Minguet (Fundació Viladot) i Manuel Guerrero, comissari de l’Any Brossa.MAITE MONNÉ

Jesús Navarro (Morera), Pau Minguet (Fundació Viladot) i Manuel Guerrero, comissari de l’Any Brossa.

Jesús Navarro (Morera), Pau Minguet (Fundació Viladot) i Manuel Guerrero, comissari de l’Any Brossa.MAITE MONNÉ

tracking