SEGRE

ARQUEOLOGIA INICIATIVES

Així era el poblat ibèric dels Estinclells de Verdú fa 2.300 anys

Recreen de forma virtual en 3D aquest poblat ibèric, que només va estar habitat entre els segles III i II aC || Reconstrucció a càrrec de Jaume Font, especialista en virtualització de patrimoni

Recreació d’una vista aèria emmarcada en el paisatge i de la construcció principal del poblat ibèric dels Estinclells de Verdú, obra de Jaume Font Queraltó.

Recreació d’una vista aèria emmarcada en el paisatge i de la construcció principal del poblat ibèric dels Estinclells de Verdú, obra de Jaume Font Queraltó.JAUME FONT QUERALTÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una reconstrucció virtual en tres dimensions (3D) permet fer-se una millor idea de com podia ser presumiblement el poblat ibèric dels Estinclells de Verdú fa uns 2.300 anys, entre el segle III aC i l’any 200 aC, el curt període de temps en què va estar habitat.

Es tracta d’una reconstrucció virtual elaborada per Jaume Font Queraltó, col·laborador dels gestors d’aquest jaciment, de propietat municipal. Font estudia Virtualització del Patrimoni i Restauració Virtual a la Universitat d’Alacant des de fa tres anys, així com també un curs d’expert en Patrimoni Virtual.

Font ha reconstruït de forma virtual aquest poblat en col·laboració amb els arqueòlegs del jaciment

L’autor d’aquesta recreació va explicar que “la metodologia utilitzada per a aquesta recreació 3D és l’autenticitat, el rigor històric i l’avaluació dels continguts; la transparència és l’element central de la investigació d’aquest projecte, contrastat pels arqueòlegs del jaciment”, amb els quals ha col·laborat en tot moment i li han facilitat la documentació necessària.

Per al modelatge, Font va utilitzar diferents programes especialitzats com Blender, Methahape, Globalmapper, Meshes, Photoshop i Substance, entre altres per crear les textures i el moviment.

L’excavació del poblat es du a terme en el marc d’un projecte d’investigació que sorgeix de la col·laboració entre el Centre d’Estudis Lacetans i el Museu Comarcal de l’Urgell. La situació en la qual els ilergets van deixar aquest enclavament ha estat interpretada pels estudiosos com un indici que pensaven tornar, però això mai no ho van fer. En el jaciment s’han identificat dos fases cronològiques: una és la que correspon al petit poblat iber i, l’altra, consisteix en els vestigis d’una vila romana que es troba en fase d’excavacions.

Val a recordar que entre els artífexs de les primeres intervencions arqueològiques en aquest jaciment figurava el veí de Verdú i aficionat a la història i a l’arqueologia Ramon Boleda Cases, que va morir el passat 7 de febrer als 98 anys (vegeu el desglossament).

Gairebé dos dècades d’excavacions El jaciment del poblat ibèric dels Estinclells està situat a uns 5 quilòmetres de Verdú, a prop de la C-14 i amb fàcil accés en vehicle. El poblat ha estat excavat gairebé en la seua totalitat, amb campanyes des del 2002. Alguns vestigis trobats, entre els quals ceràmica de luxe, es conserven al Museu Arqueològic Ramon Boleda, situat al castell de Verdú.

Recreació d’una vista aèria emmarcada en el paisatge i de la construcció principal del poblat ibèric dels Estinclells de Verdú, obra de Jaume Font Queraltó.

Recreació d’una vista aèria emmarcada en el paisatge i de la construcció principal del poblat ibèric dels Estinclells de Verdú, obra de Jaume Font Queraltó.JAUME FONT QUERALTÓ

tracking