SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI IMMATERIAL

Recuperen els gentilicis de 124 pobles de l'Alt Urgell

Els 'motarrots' també es difondran en samarretes estampades

El consell comarcal va presentar ahir el projecte als alcaldes de l’Alt Urgell, amb samarretes incloses.

El consell comarcal va presentar ahir el projecte als alcaldes de l’Alt Urgell, amb samarretes incloses.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell comarcal de l’Alt Urgell ha impulsat, amb el suport de la Diputació, la recuperació dels malnoms que utilitzaven els veïns per referir-se, de forma popular, als habitants dels diversos pobles de la comarca. El projecte, denominat Motarrots de l’Alt Urgell i que ahir es va presentar als alcaldes, pretén preservar i divulgar aquest element singular com un patrimoni cultural de caràcter immaterial. La iniciativa s’ha dut a terme a partir del treball d’investigació que l’escriptor de Peramola Josep Espunyes va plasmar fa dos dècades en el llibre Segrada: motarrots i llegendes de l’Alt Urgell. A més de difondre aquests gentilicis, s’han elaborat uns dissenys amb diferents malnoms per poder ser estampats en samarretes o altres tipus de suports.

Des del consell, a través de la pàgina web, s’han posat aquests dissenys a disposició d’ajuntaments, comissions de festes i altres entitats perquè puguin utilitzar-se.

Així mateix, també es pot consultar un mapa interactiu amb els 124 motarrots i el seu significat: des dels ganxos d’Organyà fins als bitxos de Fígols, passant pels travessers d’Oliana, els espiabrines de la Seu d’Urgell, els mata-sans de Castellbò, els tirapins de Tuixent o els campaners del Pla de Sant Tirs.

tracking