SEGRE

LITERATURA GUARDONS

L'escriptor Txema Martínez, premiat amb el Francisco Brines

'Camí a Milmanda' reviu la seua infància i la relació amb la seua mare

L’escriptor Txema Martínez.

L’escriptor Txema Martínez.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El poeta lleidatà Txema Martínez va ser ahir premiat en el II Certamen Internacional de Poesia Francisco Brines en la modalitat de català. Ho va fer amb el poemari Camí a Milmanda, “un autoregal que vaig començar a escriure fa un parell d’anys amb vistes al meu cinquantè aniversari”, va explicar l’autor, que va afegir que el títol del poemari fa referència a un camí que sempre recorria als seus estius a Poblet quan era petit i que mai va arribar a completar. “El camí de Milmanda seria com la meua Ítaca, un camí d’iniciació de la vida”, va explicar el poeta.

A banda de parlar sobre la seua infància, l’autor també recorda la relació amb la seua mare, morta fa pocs anys. Escriptor, traductor, articulista i crític literari, Martínez és també coordinador de l’edició en català de SEGRE. Així mateix, el maig del 2020 va guanyar els Jocs Florals de Barcelona amb un poemari d’amor titulat Maria i també ha publicat els llibres Ulls d’ombra (1997), La nit sense alba (2000), Sentit (2003), L’arrel i la pluja (2008) i Dol (2012).El premi de poesia Francisco Brines està dotat amb 6.000 euros i la publicació de l’obra a les col·leccions de la prestigiosa editorial Pre-Textos de València.

L’acte d’entrega de premis se celebrarà el proper octubre a Oliva (València), la casa de Brines i seu de la fundació que porta el seu nom. S’espera que aleshores el poemari estigui ja publicat. Val a recordar que Francisco Brines va ser un dels principals exponents de la Generació del 50 i va obtenir un gran nombre de distincions.

Els poetes Enric Sòria, Marta Pessarrodona i Àngels Gregori, la crítica literària Marta Nadal i l’editor Manuel Ramírez han valorat de l’obra guanyadora “la potència dels versos, el to sostingut al llarg del llibre i un treball afinat del llenguatge”.

tracking