SEGRE

ESNOTICIA

La fiscalitat, la gran clau per a un preu de l’energia competitiu

El salt de l’empresa exportadora a la societat global en el mercat mundial

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La fiscalitat és un element clau perquè el preu de l’energia a Catalunya i a Espanya sigui competitiu i es converteixi alhora en un factor a favor de les empreses. Així ho va deixar clar ahir el director de grans clients d’Endesa a Espanya, França i Portugal, Juan José Muñoz. Va recordar que per a un client particular el preu que paga a la factura es reparteix a parts iguals entre el mateix cost del producte, els peatges (en els quals s’inclou costos de distribució i “deutes antics” amb el sector o dèficit tarifari) i els impostos. En el cas de les empreses o grans consumidors, el pes de cada part és diferent, però amb gran importància de la fiscalitat. A Alemanya hi ha bonificacions tributàries per als grans clients, cosa que no succeeix a Espanya. Sobre el cost de l’energia, va afirmar que la volatilitat es mantindrà perquè depèn, per exemple, del vent o l’aigua i el seu efecte a la producció eòlica o hidroelèctrica. Quant als peatges, considera que des de fa un parell d’anys la situació està encarrilada, segons la seua opinió, cosa que espera que no es desaprofiti en el futur. Durant la seua participació en una de les taules rodones de la Trobada, va deixar clar el seu canvi d’estratègia en les últimes dècades relacionada, en part, amb la liberalització i el canvi regulatori. Endesa ha passat de ser una companyia productora i comercialitzadora de quilowatts a modificar radicalment el seu concepte de negoci. Ara la seua estratègia es basa, segons va dir, a conèixer el client i les seues necessitats, i a partir d’aquell moment treballa en el producte ajustat a aquelles necessitats.

El conseller delegat de MAT Holding, Pau Relat, per la seua part, va posar èmfasi en la defensa del que va qualificar com a empresa global. Es tracta d’una companyia que ha superat els estadis d’exportacions puntuals o oportunistes i el posterior de vendes estables en altres països per passar a veure el món com el tauler d’acció. En aquests moments, el hòlding compta amb fàbriques a Israel, Mèxic, Xina i Xile, en els darrers cinc anys ha doblat la facturació fins a arribar als 225 milions del 2016 i és present en 130 països. Entre les claus del seu èxit va citar la prudència en els recursos financers i l’equip humà. El cofundador i director de la cadena de botigues de productes ecològics Veritas, Silvio Elías, va remarcar el compromís amb el proveïdor i amb el client.

El 78% dels presents a la 28a Trobada al Pirineu preveu incrementar facturació aquest any, davant d’un 13% que ho descarta i un 9% que encara no ho sap. Així va quedar de manifest al Baròmetre empresarial plantejat ahir i que van respondre, segons les preguntes, entre 117 i 206 persones. Quant a la creació d’ocupació en els propers sis mesos, el 58% dels participants confia a efectuar noves contractacions, mentre que ho descarta un altre 30%. En aquest cas, els indecisos representen un 12%. Sobre els projectes de transformació digital, sis de cada deu empreses compten amb un projecte en marxa, mentre que tres de cada deu no contemplen aquests plans. A la pregunta de com considera que afecta la seua empresa la incertesa en la política catalana, un 57% assegura que negativament, davant del 24% que defensa que de forma positiva. Un 19% dels participants al Baròmetre, per la seua part, va preferir ser caut amb un “no ho sé”.

Així mateix, el 49% tem els efectes del canvi de política econòmica als EUA i un 46% no vol que la UE sigui dura al negociar el Brexit.

L’economista Antón Costas va defensar ahir que l’actual expansió econòmica és sòlida, mentre que l’exconseller Andreu Mas-Colell, que va dir estar d’acord amb el seu company, no va voler deixar de banda les necessàries advertències sobre els riscos i tensions existents.

Costas va destacar aspectes com el creixement del PIB espanyol (3,2%), molt per sobre del de la UE (1,7%), o una balança de pagaments de serveis no turístics que va qualificar de sorprenent.

Mas-Colell, per la seua part, va posar l’èmfasi en una situació fiscal que va qualificar de preocupant per, entre altres exemples, un deute del 100% del PIB i una factura dels interessos que pujarà en el futur. Va citar la necessitat d’inversions en infraestructures, però també d’una aposta per la col·laboració publicoprivada, malgrat ser de vegades polèmica, i d’una certesa jurídica i política. En el capítol de pensions, va alertar de la necessitat que es doni per segura que l’última reforma del sistema serà permanent, la qual cosa incentivarà l’esforç dels ciutadans, va dir, per complementar-les amb estalvi.

En resposta a preguntes dels empresaris presents en la Trobada, l’exconseller va apostar per una simplificació del nombre de contractes per intentar eliminar la dualitat del mercat laboral que, va dir, fa molt mal. Per a Costas, el que realment fa mal és l’elevada temporalitat, tant a les empreses com a l’economia en general.

L’exministre d’Economia i excomissari europeu d’assumptes econòmics Pedro Solbes va defensar ahir que si Catalunya arriba a independitzar-se quedaria fora de la Unió Europea. “Es pot dir que qui forma part de la UE és Espanya. Si alguna cosa no és Espanya, no és la UE”. Solbes, que va defensar la necessitat que Espanya recuperi empenta dins de la UE, va fer aquestes manifestacions en una taula redona al costat de l’assessor econòmic i polític de governs a nivell internacional com el de Barack Obama, Juan Verde. Aquest no va estalviar crítiques a l’actual president dels EUA, Donald Trump, per la visió “proteccionista” que li dóna al país i va manifestar que, “sense voler ser fatalista ni alarmar ningú, podem trobar-nos davant del final del que ha estat des de fa 70 anys un model de pau històrica”. Malgrat tot, Verde confia que tant els Estats Units com Europa “avancin de forma conjunta perquè tenim poc a guanyar i molt a perdre si es decideix caminar per separat”.

El conferenciant i formador en valors, Joan Antoni Melé, va animar ahir els empresaris a “educar en ètica i valors” per aconseguir, va dir, una “economia sana”. “El gran problema d’Espanya ha sigut la pèrdua dels valors i de l’ètica”. “Primer són les persones, després el planeta i després el benefici econòmic”, va insistir.

El fundador i accionista d’ISP i vicepresident d’Havas Group, Ferran Rodés, va afirmar, per la seua part, que “internet afecta de forma directa el consum perquè ha aportat transparència” i va considerar que, “en el futur, les empreses no podran competir si no són socials”.

Per la seua banda, el professor d’innovació de IESE Enrique Dans va tractar la intel·ligència artificial i va alertar els empresaris assegurant que “estem davant d’un canvi dimensional més important del que va suposar per a nosaltres internet” i, en aquest sentit, va opinar que “aquesta transformació digital tindrà només lloc en aquelles empreses en les quals hi hagi un lideratge digital molt fort”.

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.C.SANS

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.C.SANS

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.C.SANS

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.C.SANS

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.C.SANS

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.

La pausa del cafè, un moment de respir en un dia intens.C.SANS

tracking