SEGRE

RAMADERIA SANITAT ANIMAL

Agricultura analitza 14.600 porcs i 455 senglars contra la pesta porcina

La conselleria ha reforçat els controls dels animals que arriben de la UE

Imatge d’una granja de porcs de les comarques de Lleida.

Imatge d’una granja de porcs de les comarques de Lleida.UNIÓ DE PAGESOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Agricultura ha reforçat des d’abans de l’estiu els controls sanitaris sobre els porcs que arriben a Catalunya procedents de la Unió Europea pels casos de pesta porcina africana (PPA) detectats en diferents països, l’últim dels quals a Bèlgica. El subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra, va explicar a SEGRE que es prenen mostres del cent per cent dels moviments d’entrades de porcs, siguin amb destinació a engreix o a reproducció. Es controlen tots els lots i es fa un mostreig amb analítica. Aquest any representen 767 entrades i 14.600 animals revisats. També s’intenta controlar al màxim la població de senglars salvatges. L’any passat van prendre mostres de 614 d’aquests animals i aquest 2018 la xifra ja ascendeix a 455. Xifra explica que s’ha de tenir en compte que ara comença la temporada de caça i suposarà un augment del nombre de mostrejos.

A més a més, en el marc de la vigilància porcina, se seleccionen una sèrie de granges i es fan també controls serològics aleatoris, independentment de les entrades d’animals de la Unió Europea o de tercers països. Aquest any s’han fet un total de 8.100 extraccions de sang a animals.

Les mesures de bioseguretat, com els tancaments perimetrals de les granges, són claus

Aquestes són mesures claus contra la PPA, en què estan implicats tant l’Administració com els veterinaris de les Associacions de Defensa Sanitària i els mateixos ramaders, que es troben en màxima alerta pel risc que suposa l’extensió del virus per diferents països europeus.

El contagi s’ha produït fonamentalment amb senglars salvatges com a transmissors. L’any passat, Espanya va importar mil senglars per a la repoblació de vedats, entrades que ara estan prohibides.

Petició de limitar al màxim les entrades de garrins forans El subdirector general de Ramaderia de la Generalitat, Joaquim Xifra, demana al sector que redueixi al mínim possible la importació de garrins de països amb focus de pesta i el manteniment de les màximes garanties de desinfecció possible. Va recordar que a Europa hi ha focus tant en porcs com en senglars i va apuntar que de moment sembla que els contagis entre països han arribat de la mà d’animals salvatges. Pel que fa a la petició de productors de tancar fronteres a països amb casos, va recordar que es tanquen zones quan es detecten infeccions. El que no es pot fer, va advertir, és vetar l’entrada de les zones que la UE manté obertes de forma unilateral. D’altra banda, la conselleria preveu coordinar actuacions amb Aragó, tenint en compte la proximitat i interessos econòmics de les empreses a les dos zones.

tracking