SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Lleida voreja el 60% d’empleats amb contracte

Prop de 68.140 tenen jornada completa, mentre que 16.250 més treballen parcialment || La contractació eventual repunta a la província i suposa més del 13% dels acords firmats al setembre

Imatge d’arxiu de treballadors en la construcció d’una obra.

Imatge d’arxiu de treballadors en la construcció d’una obra.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida és la segona demarcació catalana amb més contractació estable de tot Catalunya, només superada per les comarques de Barcelona. Així es desprèn de les últimes dades de la Seguretat Social, que xifren en prop d’un 60% la taxa de contractació estable a la província. El mes de setembre passat, últim del qual es tenen xifres tancades en aquests moments, hi havia un total de 142.438 lleidatans donats d’alta a la Seguretat social en el Règim General, dels quals 68.141 comptaven amb un contracte indefinit i a temps complet, una xifra a què cal sumar 16.249 treballadors més amb un acord laboral estable, tot i que amb una jornada parcial. És a dir, gairebé el 48 per cent treballen la jornada sencera i amb un acord laboral fix, mentre que prop d’un 11,50% ho fan durant unes hores al dia. Aquests percentatges només els supera Barcelona, on fins a un 68% dels empleats tenen un acord laboral indefinit, amb un 12% de casos en els quals la jornada és parcial. A Girona la contractació estable s’atansa al 59%, mentre que a Tarragona se situa en el 55 per cent.

D’altra banda, les dades de la conselleria de Treball donen una millora de la taxa de contractació fixa al llarg del mes de setembre quan, malgrat continuar sent molt baixa, ha arribat al 13,22%. Aquest mes s’han firmat a Lleida 18.607 contractes, dels quals 2.460 tenen un caràcter indefinit. El gruix dels contractes indefinits se centra en els treballadors de més edat. De fet, al setembre els han subscrit 922 lleidatans amb entre 30 i 45 anys i 830 més que superen aquesta edat.

Els autònoms creen gairebé 33.000 llocs de treball fins al setembre a l’Estat, un 58,3% menys

En un altre ordre de coses, els treballadors per compte propi han creat en els nou primers mesos de l’any 32.721 llocs de treball nets, la qual cosa representa una caiguda del 58,3 per cent en comparació amb el mateix període del 2018 (78.531), segons un estudi de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) a partir de dades de la Seguretat Social.

L’informe, que no té en compte l’ocupació generada pels autònoms societaris, ressalta que en el que va de 2019 s’han creat una mitjana de 121 llocs de treball diaris, xifra que l’any 2018 superava els 290 diaris. Durant els nou primers mesos de l’any, els autònoms han generat un total de 24.647 nous llocs de treball assalariats i un total de 8.114 persones s’han sumat al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA).

Valerio veu injusta la sentència sobre acomiadamentsdel ConstitucionalLa ministra de Treball en funcions, Magdalena Valerio, atribueix la sentència del Tribunal Constitucional que avala l’extinció d’un contracte laboral per causes objectives si hi ha faltes d’assistència justificades, encara que siguin intermitents, als aspectes “més lesius” de la reforma laboral del 2012 i assegura que serà objecte de discussió per a una pròxima derogació. “És un dels temes de la famosa reforma laboral que hem de reformar, caldrà fer-ho. Acato i respecto la sentència, però em sembla injust que en el cas d’una persona per baixes justificades, l’acomiadament sigui procedent”, va valorar ahir la ministra en funcions en un acte en homenatge als socialistes caiguts a Guadalajara. Sobre les dades de l’última Enquesta de Població Activa (EPA), va advertir que encara que es percep una cert “alentiment” de l’economia, el país ha guanyat en “musculatura” econòmica i laboral per la qual cosa “trampeja el temporal”.

tracking