SEGRE

Les previsions apunten que l'economia espanyola es contraurà un 8% aquest any

Les previsions apunten que l'economia espanyola es contraurà un 8% aquest any

Les previsions apunten que l'economia espanyola es contraurà un 8% aquest anyEFE/LUIS TEJIDO/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les previsions publicades per diverses institucions, des de l’FMI al Banc d’Espanya o BBVA Research, en els últims dies apunten a una contracció de l’economia espanyola del voltant del 8 % aquest any, a la que seguirà un rebot intens però insuficient per recuperar el nivell de PIB previ a la crisi.

A l’espera que el proper 30 d’abril el Govern espanyol remeti a Brussel·les el seu Pla d’Estabilitat amb una actualització del quadre macroeconòmic que reculli l’impacte de la crisi del coronavirus, institucions, experts i entitats financeres han començat a publicar les seues pròpies estimacions.

Aquestes previsions avancen una dura recessió, amb una caiguda del PIB que superarà àmpliament el 3,9 % anotat el 2009, el pitjor registre anual de tota la crisi financera.

El Banc d’Espanya preveu una contracció "sense precedents" aquest any, d’entre el 6,6 % i el 13,6 % en funció de la metodologia utilitzada i de la durada del confinament, a la qual seguirà una recuperació d’entre el 5,5 % i el 6,1 % el 2021 que no serà suficient per assolir les estimacions prèvies a la pandèmia.

L’FMI creu que la caiguda del PIB, que xifra en el 8 % -el més gran des de la Guerra Civil-, vindrà acompanyat d’una pujada de la taxa d’atur fins la 20,8 % al tancament de l’any, sis punts més que el 2019. El 2021, l’economia creixerà un 4,3 %.

El BBVA Research coincideix que la caiguda del PIB serà del 8 %, sempre que el confinament es prolongui vuit setmanes, i li seguirà una recuperació en "ve baixa asimètrica" en la qual el repunt del 5,7 % el 2021 serà insuficient per assolir les previsions d’abans de l’epidèmia.

Funcas estima la contracció en el 7 %, amb especial incidència en allotjaments i restaurants i la destrucció d’uns 900.000 llocs de treball, i un rebot del 5,4 % el 2021, encara que el nivell del PIB previ no es recuperarà fins 2023.

L’agència de mesurament de riscos S and P Global Ratings calcula la caiguda del PIB en el 8,8 % aquest any, el que portarà la taxa d’atur fins el 16,4 %, per després remuntar un 5,1 % el 2021 i un 4,3 % el 2022.

Les previsions de la CEOE apunten a un descens del PIB d’entre el 5 % i el 9 % aquest any, que a l’escenari més advers comportaria un augment de l’atur en 900.000 persones, seguit d’un rebot del 5,2 %.

El servei d’estudis de Mapfre estima que la contracció se situarà entre el 5,6 % i el 10,7 % i el Consell General d’Economistes (CGE), en el 4 %, si bé les seues últimes projeccions es remunten al 2 d’abril.

tracking