SEGRE

CRISI ECONOMIA

El PIB es dispara un 16,4% entre el juliol i el setembre

Malgrat que la taxa és inferior a la prevista || Espanya abandona així la recessió amb el major avenç de la sèrie històrica

El consum es va recuperar en els mesos d’estiu.

El consum es va recuperar en els mesos d’estiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’economia espanyola va abandonar la recessió en el tercer trimestre de l’any al registrar un creixement del PIB del 16,4% entre juliol i setembre, el seu avenç trimestral més gran en la sèrie històrica de què disposa l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i que arranca el 1970. No obstant, aquest creixement és lleugerament menor a l’avançat a finals d’octubre, quan els indicadors apuntaven llavors a un repunt del PIB del 16,7%. Estadística també ha modificat la dada interanual que va proporcionar en l’avenç de dades de l’octubre: el PIB va registrar en el tercer trimestre un retrocés interanual del 9%, davant del descens del 8,7% comunicat inicialment. Aquest retrocés és molt més moderat que el del segon trimestre (21,6%).

L’organisme explica que aquesta “actualització” de les dades avançades a finals d’octubre es deu al fet que llavors la majoria dels indicadors estadístics sobre l’evolució econòmica recent oferien resultats fins a l’agost, faltant per tant el mes de setembre. Així, els resultats publicats ahir incorporen tots els indicadors estadístics que marquen l’evolució econòmica dels tres primers trimestres del 2020, incloent-hi, “en la immensa majoria dels casos”, fins a la totalitat del tercer trimestre. Per això també s’han revisat, en aquest cas a la baixa, les dades del PIB del primer i el segon trimestres.

El dèficit públic puja al 7,14% del PIB fins a l’octubre i el de l’Estat, al 6,54% fins al novembre

Després del creixement del 16,4% aconseguit en els mesos d’estiu, Espanya surt de la recessió tècnica en la qual va entrar en el segon trimestre de l’any després d’haver registrat dos trimestres consecutius en negatiu, amb caigudes de l’economia del 5,3% en el primer trimestre i del 17,9% en el segon (dades revisades).

D’altra banda, la caiguda dels ingressos i l’augment de la despesa derivats de la crisi del coronavirus han elevat el dèficit del conjunt de les administracions públiques, excloent-ne les corporacions locals, a 78.952 milions d’euros fins a l’octubre, cosa que equival al 7,14% del PIB, davant de l’1,35% de fa un any, de forma que es quintuplica respecte a l’any passat.

tracking