SEGRE

“Volem ser un pilar bàsic en el sistema de salut”

Projecten crear un col·legi independent per  respondre als interessos dels col·legiats lleidatans

Dr. Joan Carrera Guiu, president COEC, junta provincial de Lleida. Vocal numerari del Consell Dentistes d'Espanya. Coordinador d'odontologia i cirurgia bucal a l'Hospital Santa Maria.

Dr. Joan Carrera Guiu, president COEC, junta provincial de Lleida. Vocal numerari del Consell Dentistes d'Espanya. Coordinador d'odontologia i cirurgia bucal a l'Hospital Santa Maria.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Promoure la salut oral de la població i ser un pilar bàsic en el sistema de salut. Aquests són alguns dels objectius del Col· legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), que enfonsa les seues arrels el 1930. Una fita important, ja que “consagrava i equiparava en honors la professió com una de les especialitats sanitàries”, apunta el doctor Joan Carrera, president de la junta provincial de Lleida del COEC. En l’actualitat, a causa “dels canvis de criteris polítics a Catalunya”, existeix un únic col·legi, “amb la centralitat que això representa”, comenta Carrera.

Per tant, voldrien constituir-se com a un col·legi independent, ja que, “a la Junta Provincial de Lleida, cada cop ens és més difícil mantenir la nostra pròpia personalitat i interessos dels nostres col·legiats”, explica el doctor. Ras i curt, “no volem dependre d’un centre de decisions allunyat de la realitat i necessitats de les nostres terres”, alhora que volen “mantenir els serveis prestats fins ara”, argumenta.

Sota el seu paraigua s’aixoplugarien els 244 col·legiats lleidatans, un 57,3% homes i un 42,7% dones, amb una mitjana d’edat de 39 anys. Un col· lectiu jove que treu partit dels serveis que presta el col·legi, com a assessoria jurídica i laboral, altes i baixes col·legials, assegurances o avantatges del club COEC. Posen l’accent en “la formació continuada i de qualitat dels nostres professionals” com una eina per dignificar la professió. Una altra línia mestra és controlar l’intrusisme professional, tot i que, “afortunadament, avui en dia, és cada vegada més residual”.

En aquest sentit, l’entitat esmerça esforços per evitar la publicitat enganyosa. Per això, “un dels grans eixos és intentar aprovar per part de l’Estat espanyol una llei perquè no es produeixin abusos o enganys i situacions amb falta de veracitat”. A més, “denunciem davant l’AEMPS la venda de productes o aparells en els quals la prescripció està reservada en exclusiva als dentistes”, com ara fèrules blanquejants o ortodòncies invisibles.

Una situació que dista força de la imperant a Europa. “A la gran majoria dels països europeus, la publicitat sanitària o està prohibida o existeix un gran control, ja que està restringida”, indica. “Vull recordar que la salut no pot ser mai equiparada a un bé de consum. Nosaltres, com a professionals, hem de promoure una salut òptima per la població”, sosté. A més, “estem lluitant per aconseguir l’homologació de les especialitats en la carrera d’odontologia, ja que existeix una clara discriminació envers la resta de països de la UE”. En aquest sentit, excepte Espanya, “tots contemplen l’especialitat, com l’ortodòncia, cirurgia bucal, odontopediatria”, indica el responsable de la junta.

Per aquest motiu, “els nostres col·legiats, en altres països europeus, només poden ser considerats odontòlegs generals, fet que els dificulta aconseguir un lloc de treball i la pèrdua de remuneracions econòmiques”, adverteix Carrera. A diferència d’altres sectors, la pandèmia no ha passat una elevada factura en l’odontologia, reconeix Carrera. “En ser considerats com un col·lectiu de primera necessitat, es manté i s’ha mantingut sempre la nostra activitat”.

En aquest període excepcional sanitari, “les consultes dentals han estat sempre segures, fins i tot molt abans d’aquesta pandèmia. De fet, no es coneixen casos d’infeccions adquirides en clíniques dentals”. I és que, per minimitzar riscos, “s’ha espaiat l’horari de les visites i s’han reduït les aglomeracions en sales d’espera”. D’altra banda, des de l’organització col·legial d’Espanya, durant la pandèmia, “han estat enviant protocols per tenir cura dels pacients i mesures per millorar, si cal, l’esterilitat en gabinets dentals. I en tot moment hem estat en contacte amb el departament de Lleida”.

Cal destacar que “hem estat un dels primers col·lectius a haver vacunat tot el personal, tant sanitari, com administratiu”, afirma. “Aprofitem aquestes línies per agrair tant al Departament de Salut de Lleida com al personal d’infermeria la magnífica organització i atenció envers el nostre col·lectiu”, puntualitza.

Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya

Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya

tracking