SEGRE

GUIA

Eduardo Mendoza rep el Premi Cervantes reivindicant l'humor

L’escriptor barceloní promet ser el de sempre: “De professió, les meues tasques”

Foto de família després de l’entrega a Eduardo Mendoza del Premi Cervantes de mans del rei Felip VI.

Foto de família després de l’entrega a Eduardo Mendoza del Premi Cervantes de mans del rei Felip VI.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor barceloní Eduardo Mendoza va rebre aquest dijous el premi Cervantes, el guardó més important de les lletres en espanyol, en una cerimònia en la qual l’humor va servir com a fil conductor, especialment amb la intervenció del premiat, que va arrancar el somriure dels assistents en diversos moments de l’acte. Mendoza va ser dels primers a arribar al Paranimf de la Universitat d’Alcalá de Henares, gairebé una hora i mitja abans del començament, acompanyat de la seua primera esposa, Ana Soler, així com pels dos fills, Ferran i Alexandre.

Amb un jaqué, com és habitual en aquesta cerimònia, l’escriptor va fer referències al Quixot i va fer broma des del principi, assegurant als periodistes que li agrada disfressar-se perquè té “esperit de teatrero”. El rei va entregar a Mendoza la medalla i l’escultura del guardó. Amb la pujada al faristol del premiat per llegir el discurs, van arribar les rialles a la sala. Mendoza va rebre una ovació abans i després de la recepció del premi, lleugerament emocionat, i posteriorment va escoltar les paraules del rei enaltint l’ús del català i el castellà a la seua obra.

L’autor va recollir el premi amb “profunda gratitud i alegria” i prometent seguir sent el de sempre: “Eduardo Mendoza, de professió, les seues tasques”, va afirmar. Continuarà escrivint, doncs. Omplint folis en blanc, una cosa que comporta “temor” i “esforç”. L’autor de La verdad sobre el caso Savolta va retre homenatge al seu discurs a dos persones fonamentals en la seua carrera literària: Pere Gimferrer, que li va donar la primera oportunitat, i la lleidatana Carmen Balcells.

Xavier Bosch o Carles Capdevila, els més venuts Pocs canvis al rànquing dels llibres més venuts quan falta una setmana per a Sant Jordi. Segons indiquen les dades del Gremi de Llibreters (corresponents a la setmana del 10 al 16 d’abril), la ficció en català continua dominada per les novetats de Xavier Bosch, Jaume Cabré i Pilar Rahola. En no-ficció, Carles Capdevila es manté en primera posició. Roger Vinton puja a la segona i Quim Monzó s’incorpora en aquest podi provisional.

tracking