SEGRE

NOTARIS DOCUMENTS

Uns 200 lleidatans van nomenar un tutor el 2016 per si en el futur són incapaços

L'augment de l’esperança de vida i dels casos de demències han provocat que creixi de forma espectacular a les comarques lleidatanes la firma de documents notarials per nomenar una persona de confiança a tall de tutor davant d’una possible incapacitat futura. L’any passat se’n van registrar 190 a Ponent, davant dels 38 de fa una dècada.

L'augment de l'esperança de vida, un dels factors que expliquen aquest fenomen a Ponent.

L'augment de l'esperança de vida, un dels factors que expliquen aquest fenomen a Ponent.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els documents notarials que es firmen per nomenar un tutor que vetlli pels interessos personals i patrimonials d’una persona davant d’una possible futura incapacitat o falta de condicions per prendre decisions per si mateixa s’han disparat a les comarques lleidatanes en l’última dècada. Segons apunten des del Col·legi de Notaris de Catalunya, l’augment de l’esperança de vida i el desenvolupament de les demències associades a l’edat (especialment l’Alzheimer, amb un nombre de casos diagnosticats cada vegada major) estan darrere de l’increment del nombre d’autotuteles i poders preventius firmats, les dos figures jurídiques d’autoprotecció previstes en el Codi Civil català de les quals l’any passat es van firmar 190 documents a Ponent entre totes dos. Les primeres, en les quals el tutor nomenat no pot actuar fins que no es produeix una incapacitació judicial, han passat de 27 el 2007 a 92 l’any passat.

 

 

LES CLAUS

  • Poder preventiu. Un poder preventiu permet a una persona designar-ne una altra per actuar representant els seus interessos en cas que arribés a perdre la capacitat necessària per manifestar la seua voluntat. Pot ordenar que entri en vigor de forma immediata o, per exemple, quan un o dos facultatius determinin que no està capacitada per prendre decisions.
  • Autotutela. L’autotuleta, en canvi, comporta la declaració d’incapacitat de la persona per part d’un jutge.

Les segones, en les quals és el signant el que decideix quan entra en vigor el document (si de forma immediata o quan deixi de poder prendre decisions per si mateix, sense que sigui necessari la intervenció d’un jutge), també s’han incrementat de forma espectacular en l’última dècada, amb tan sols 11 de registrats el 2007 davant els 98 del 2016.

Fa una dècada a Ponent tan sols es van firmar davant de notari 11 autotuteles i 27 poders preventius

En el conjunt de Catalunya, la tendència és molt similar, ja que en el mateix període les autotuteles s’han duplicat i els poders preventius s’han multiplicat per cinquanta. “Tots dos s’han incrementat, però sobretot aquesta última figura perquè evita a les famílies passar pel desagradable procés d’incapacitació d’un familiar estimat. És molt útil per poder atendre els problemes que comporta la durada més gran de la vida humana”, explica José Manuel Villafranca, delegat a Lleida del Col·legi de Notaris de Catalunya. En tots dos documents, la persona de confiança designada pot prendre decisions sobre el patrimoni o sobre aspectes de la vida personal com per exemple on establir l’habitatge habitual o decidir sobre l’ingrés en una residència.“Les dos figures jurídiques han de redactar-se i autoritzar-se per un notari perquè doni fe de la plena capacitat de la persona que vol firmar en la presa de decisions”, apunta Joan Carles Ollé, degà del Col·legi Notarial de Catalunya. Segons dades facilitades des de la institució, el cost de les escriptures de poders preventius i autotuteles oscil·len entre els 40 i els 50 euros cada una.

ENTREVISTA José Manuel Villafranca, delegat del col·legi notarial Per què s’han incrementat de forma tan espectacular en els últims anys la firma d’aquest tipus de documents? L’èxit extraordinari d’aquest tipus d’institucions està relacionat amb l’augment de l’esperança de vida. Les dos s’utilitzen molt, però sobretot el poder preventiu. Per quin motiu es prefereix el poder preventiu a l’autotutela? Perquè aquesta última comporta la incapacitació judicial i als fills els costa molt fer-ho perquè és dolorós. Això sí, en el poder preventiu cal ser molt acurat perquè es basa en la confiança de la persona i cal examinar que no s’estigui donant cap tipus de pressions.

L’augment de l’esperança de vida, un dels factors que expliquen aquest fenomen a Ponent.

L’augment de l’esperança de vida, un dels factors que expliquen aquest fenomen a Ponent.SEGRE

L’augment de l’esperança de vida, un dels factors que expliquen aquest fenomen a Ponent.

L’augment de l’esperança de vida, un dels factors que expliquen aquest fenomen a Ponent.SEGRE

tracking