SEGRE

ASTRONOMIA FENÒMENS

L'eclipsi lunar més llarg del segle

Divendres que ve, el satèl·lit quedarà a l’ombra de la Terra una hora i 42 minuts i podrà veure’s a la perfecció des de Ponent || Coincidirà amb la visió més propera de Mart dels últims 15 anys

A dalt, imatge d’arxiu d’un eclipsi lunar. A baix, seqüència del que va tenir lloc l’any 2007.

A dalt, imatge d’arxiu d’un eclipsi lunar. A baix, seqüència del que va tenir lloc l’any 2007.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’astronomia viurà aquest divendres un moment històric amb l’eclipsi lunar més llarg del segle, que durarà una hora i 42 minuts i la fase de totalitat del qual podrà veure’s a la perfecció des de la província de Lleida. Serà a les 21.31 hores quan s’iniciï el fenomen (que es dóna una vegada cada dos anys), en el qual el satèl·lit s’enfosquirà perquè la Terra se situarà entre el Sol i la Lluna i aquesta quedarà dins de l’ombra del planeta, alineats perfectament. I ho farà durant 102 minuts, la qual cosa el convertirà en el més llarg de tot el segle XXI.

“Es podrà veure des de bona part d’Austràlia, Àsia, l’Àfrica i Europa. Aquí podrem observar l’última part de l’eclipsi, des de la totalitat fins al final”, explica Kike Herrero, astrònom lleidatà de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

La fase de totalitat, visible des de la província, s’iniciarà a les 21.31 hores i s’acabarà a les 23.13

La Lluna quedarà a l’ombra, però tindrà un color vermellós fruit de la llum del Sol que es filtrarà en aquell moment a través de l’atmosfera, la qual cosa es coneix com a lluna roja o de sang. La fase de totalitat durarà fins a les 23.13 hores i durant 60 minuts més es podrà observar com el satèl·lit tornarà a il·luminar-se de manera progressiva. L’eclipsi lunar més llarg del segle coincidirà, per casualitat, amb una altra efemèride astronòmica: l’oposició de Mart, una cosa que també ocorre cada dos anys quan aquest planeta s’alinea amb la Terra i el Sol. “És una casualitat perquè són dos fenòmens que no tenen relació entre si”, apunta Herrero.

Així, els aficionats també podran veure el planeta roig en la posició més brillant i propera dels últims quinze anys. Es podrà observar mirant cap a l’est i no hi haurà possibilitat d’equivocació, ja que serà el punt més lluminós i no requerirà telescopi. “Són dos fenòmens astronòmics que tindran lloc en una porció molt petita del cel”, explica Kike Herrero. Per què el de divendres serà l’eclipsi més llarg de tot el segle XXI? Una vegada cada dos anys la Terra, la Lluna i el Sol s’alineen perfectament. De vegades només dura uns minuts, però en aquesta ocasió serà molt més perquè el satèl·lit travessarà l’ombra del planeta per la meitat.

Per què, malgrat que serà a l’ombra, veurem la Lluna de color roig mentre duri aquest eclipsi? És un fenomen que passa en tots els eclipsis lunars. Veurem la Lluna d’una tonalitat vermellosa perquè part de la llum del Sol es filtra a través de l’atmosfera i es projecta a sobre del satèl·lit.

L’eclipsi a vista de telescopi, al Parc Astronòmic del Montsec Els aficionats a l’astronomia podran observar de prop aquest singular eclipsi al centre d’observació de l’Univers del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), que dedicarà part de les visites nocturnes a explicar aquest fenomen natural (22.00 hores). “Es tracta d’un fenomen singular que mostrarem a vista de telescopi”, va explicar el director científic del PAM, Salvador Ribas, que va afegir que “des de la Península s’apreciarà una gran part de l’eclipsi”. D’altra banda, l’Institut d’Astrofísica de les Canàries el retransmetrà en directe des de Namíbia a través del canal sky-live.tv.

A dalt, imatge d’arxiu d’un eclipsi lunar. A baix, seqüència del que va tenir lloc l’any 2007.

A dalt, imatge d’arxiu d’un eclipsi lunar. A baix, seqüència del que va tenir lloc l’any 2007.EFE

A dalt, imatge d’arxiu d’un eclipsi lunar. A baix, seqüència del que va tenir lloc l’any 2007.

A dalt, imatge d’arxiu d’un eclipsi lunar. A baix, seqüència del que va tenir lloc l’any 2007.EFE

tracking