SEGRE

La primavera arrencarà aquest dimecres i ampliarà la llum solar tres minuts al dia

L’estació arribarà amb 4 planetes dominants i lluna plena

La calor ha avançat la floració dels fruiters. Imatges preses a Seròs el 27 de febrer.

Camps de fruiters florits per la calorÒscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els planetes Venus, Saturn, Júpiter i Mart dominaran el cel d’aquesta primavera que arrencarà aquest dimecres a les 22:58 hora peninsular -durarà 92 dies i 18 hores, fins el 21 de juny- i la primera lluna plena de la qual està prevista tan sols hores després. Al llarg de l’estació, en la qual la llum solar s’ampliarà gairebé tres minuts al dia, es produirà el canvi d’hora recuperant l’horari d’estiu, segons els càlculs facilitats pel Observatori Astronòmico Nacional (OAN) que assenyalen que a les 2 de la matinada del diumenge 31 de març el rellotge s’avancara fins a les 3 hores. En aquest punt, l’OAN ressalta que la Comissió Europea ha presentat una proposta per posar fi als canvis d’hora durant 2019, per tant, és possible que aquest sigui l’últim que es realitzi a la Unió Europea, adoptant així l’horari de primavera i permetent a cada país triar el seu propi fus horari.

La primera lluna plena de l’estació serà el 21 de març seguida d’altres tres: el 19 d’abril, el 18 de maig i el 17 de juny, mentre que la lluna nova serà visible els dies 5 d’abril, el 5 de maig i el 3 de juny. Respecte als planetes, a trenc d’alba primaveral destacaran Venus, Saturn i Júpiter (aquest últim també serà visible les nits de juny) i al capvespre, Mart.

L’inici de les estacions ve donat per aquells instants en què la Terra es troba en una determinada posició en la seua òrbita al voltant del Sol i en el cas de la primavera, aquesta posició és aquella en què el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment cap al nord. Quan això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per això, a aquesta circumstància se l'anomena també equinocci de primavera

L’equinocci de primavera pot donar-se, pel cap alt, en tres dates diferents al llarg del segle XXI, entre els dies 19 al 21 de març (data oficial espanyola) i el seu inici més matiner serà el de l’any 2096 i el més tardà es va produir el 2003.

tracking