SEGRE

SALUT BALANÇ

Augmenten els avortaments a Ponent

Un total de 849 lleidatanes van decidir interrompre voluntàriament l’embaràs durant l’any passat, un 5 per cent més que el 2017|| En un de cada deu casos eren joves menors de vint anys

Imatge d’arxiu d’una protesta a favor de l’avortament lliure i gratuït a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una protesta a favor de l’avortament lliure i gratuït a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 849 dones de les comarques lleidatanes van decidir interrompre voluntàriament l’embaràs durant l’any passat, que suposa un repunt del 5% respecte al 2017 i la xifra d’avortaments més elevada en els últims cinc anys. Segons l’últim informe publicat per la conselleria de Salut, de les 849 dones que van decidir avortar el 2018, una de cada deu tenia menys de vint anys. Això es tradueix en el fet que l’any passat es van produir més interrupcions de l’embaràs en aquesta franja. Per edats, les dades assenyalen que prop de la meitat de les dones que van avortar tenien entre 20 i 29 anys, una xifra similar entre les lleidatanes d’entre 30 i 39 anys. Així mateix, 68 dones de més de 40 anys van interrompre l’embaràs per diferents motius. Segons va indicar Salut, l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida i el CAP Prat de la Riba van ser els centres que en van notificar casos l’any passat.

Les comarques lleidatanes continuen amb la tendència a l’alça en el nombre d’avortaments, i el 2018 va ser el segon any consecutiu en què es van produir més interrupcions d’embaràs i la xifra més alta des del 2013, quan se’n van comptabilitzar 955. L’informe destaca que al conjunt de Catalunya, des del 2014 i fins al 2016, la tendència en el nombre d’interrupcions voluntàries de l’embaràs era estable, però a partir del 2017 s’observa un increment. El 2018, es van fer un total de 21.015 avortaments, un 6,7% més que l’any anterior. El perfil és molt similar a anys anteriors, ja que l’edat mitjana de les dones que se sotmeten a un avortament és de 28,9 i el grup amb més casos, el de dones que tenen estudis secundaris i el de treballadores per compte propi. Gairebé el 90% són a petició pròpia de la dona, en un 7% dels casos s’al·lega risc greu a la vida o a la salut i en el 2,7%, risc d’anomalies al fetus.

Sense fills i augmenta el tractament farmacològic Prop de la meitat de les dones que es van sotmetre l’any passat a una interrupció voluntària de l’embaràs a Catalunya no tenia cap fill i el 63,8 per cent van declarar que no s’havien sotmès a un avortament anteriorment. Segons l’últim informe del departament de Salut, aquestes xifres es mantenen pràcticament iguals a l’any anterior. Així mateix, la meitat de les dones havien estat ateses en un centre de planificació familiar públic dos anys abans de la interrupció de l’embaràs i un 12,2%, en un centre privat. Pel que fa a les característiques de la intervenció, el nombre d’avortaments amb tractament farmacològic continua augmentant i ja representa el 46,3% del total. Quant al centre on es porta a terme la interrupció de l’embaràs, creixen les atencions a les unitats d’atenció a la salut sexual i reproductiva dels Centres d’Atenció Primària (CAP). En l’última dècada, s’han practicat més de 10.000 avortaments a dones lleidatanes i en l’actualitat representen el 4 per cent del total de Catalunya.

tracking