SEGRE

CONSUM BALANÇ

Les vendes de tabac a Lleida, a l'alça

Fins a l’agost d’aquest any s’han venut vint milions de paquets, un 5,59 per cent més que el 2018 || Els propietaris de bars i restaurants s’uneixen contra la prohibició de fumar a les terrasses

Una clienta compra tabac en un estanc de Lleida en una imatge d'arxiu.

Una clienta compra tabac en un estanc de Lleida en una imatge d'arxiu.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La venda de tabac a les comarques de Ponent continua augmentant malgrat les advertències dels efectes perjudicials per a la salut. Segons les dades del Comissionat per al Mercat de Tabacs, en els vuit primers mesos d’aquest any s’han venut més de vint milions de paquets de cigarros, la qual cosa implica un 5,59% més respecte al mateix període del 2018 i una mitjana de 56 paquets per cada habitant major d’edat. Des de l’any 2006, quan es va arribar al màxim de 73 milions de paquets despatxats, la província va registrar una tendència a la baixa coincidint amb l’entrada en vigor de la primera llei Antitabac i que es va mantenir fins l’any passat, quan es va registrar el primer increment en les vendes. Quant a la despesa en cigarros, cada lleidatà major de 18 anys va desemborsar fins a l’agost una mitjana de 255 euros, ja que els estanquers van facturar un total de 90.596.941 €.

L’Agència de Salut Pública va anunciar a finals de juliol que es disposava a elaborar un paquet de mesures destinat a frenar el tabaquisme i que va generar malestar entre els hotelers al plantejar-se prohibir fumar a les terrasses dels bars i restaurants. “Amb l’entrada en vigor de la primera llei Antitabac que prohibia fumar a l’interior dels locals, els empresaris van fer una gran inversió per ampliar o instal·lar terrasses, uns diners que encara no han recuperat”, va explicar el president d’Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, mentre que va assegurar que “no sabem com afectarà aquesta mesura els negocis i no és moment per fer experiments al sector. La Generalitat hauria de comptar amb nosaltres abans de plantejar mesures que ens perjudiquen”.

Des del 2006 la província va registrar una caiguda de la venda que es va mantenir fins l’any passat

“La llei que tenim ara és molt antiga. La societat canvia molt i les lleis s’han d’adaptar”, va assenyalar. Pel que fa al veto a les terrasses, va apuntar que abans s’ha de treballar amb els restauradors per poder aconseguir que compleixin la normativa actual, que fixa en un màxim de tres els murs que envolten les terrasses per permetre que corri l’aire.

Salut ja prepara les sancions per fumar dins dels vehicles

La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar ahir que prohibiran fumar als vehicles privats i espais esportius a l’aire lliure al llarg de l’any 2020. De moment, ja treballen amb el departament d’Interior per poder determinar les diferents sancions per incomplir aquestes normes.

tracking