SEGRE

PROJECTES ACOLLIDA

Un 'boig' del medi ambient

Un jove sahrauí dissenya cases amb ampolles de plàstic en campaments de Tinduf || Manté arrels amb Ponent després de passar la infantesa a Rosselló

Tateh Lehbib, al centre, al costat de l’Ares i el Miquel, de la seua família d’acollida de Rosselló.

Tateh Lehbib, al centre, al costat de l’Ares i el Miquel, de la seua família d’acollida de Rosselló.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tateh Lehbib no és lleidatà, però gairebé. Aquest jove enginyer sahrauí construeix cases amb botelles de plàstic farcides de sorra als camps de refugiats de Tinduf, a Algèria. Amb només 8 anys, va arribar a Ponent de la mà del projecte Vacances en pau per passar l’estiu amb una família de Rosselló. Va repetir fins als 13 anys i, des d’aleshores, sempre s’ha sentit unit a Ponent i a la seua família lleidatana.

Fa temps que difon el seu projecte mediambiental amb el qual, assegura, “alleuja el sofriment del seu poble”. Després d’estudiar un màster d’eficiència energètica a la Universitat de Las Palmas de Gran Canària, Tateh va tornar als campaments sahrauís i va construir el seu primer habitatge amb ampolles de plàstic. El primer va ser per a la seua àvia, de 90 anys. I, a partir d’aquí, l’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) va finançar la construcció de 25 habitatges amb el disseny de Tateh. Per difondre aquest projecte l’agència de l’ONU va gravar el documental El loco del desierto, en el qual el jove enginyer explica el procés de construcció.

ACNUR va gravar un documental explicant l’experiència d’aquest jove al desert algerià

Per a cada casa, es necessiten 6.000 botelles de plàstic i Tateh ja ha exportat la idea a altres països, com Mauritània. “On hi hagi ampolles de plàstic es poden construir habitatges i hi ha molts campaments de refugiats al món en què es pot millorar la qualitat de vida de les persones”, explica a SEGRE. Aquestes construccions ajuden les famílies a resistir les difícils condicions al desert, ja que suporten la calor i les tempestes de sorra.

La seua passió pel medi ambient “la va adquirir” durant els estius que va passar de petit a Rosselló, al costat de la família Pérez Aldomà. Un vincle que es manté amb el pas dels anys. “És un més de la família”, expliquen els Pérez Aldomà. Segons Tateh, és molt important que els nens sahrauís tinguin l’oportunitat de conèixer altres cultures, amb projectes com Vacances en pau.

Per a les seues properes iniciatives, el jove té clar que aniran dirigides a “millorar la qualitat de vida dels refugiats”, encara que insisteix que la solució és que “puguin respirar en llibertat i tornar a la seua terra”.

tracking