SEGRE

SALUT DONACIONS

El Pallars estrena mamògraf donat per Amancio Ortega

Amancio Ortega entrega a l’Hospital del Pallars la primera de les 4 màquines destinades a Lleida || Va donar un accelerador de radioteràpia a l’Arnau

L’equip de Radiodiagnòstic de l’Hospital del Pallars, durant el Dia contra el Càncer de Mama.

L’equip de Radiodiagnòstic de l’Hospital del Pallars, durant el Dia contra el Càncer de Mama.ICS LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de Radiodiagnòstic de l’Hospital Comarcal del Pallars compta amb un nou mamògraf digital, el primer dels quatre dispositius per detectar el càncer de mama que la Fundació Amancio Ortega té previst finançar a les comarques lleidatanes. Segons van explicar des del centre lleidatà en el marc del Dia Internacional Contra el Càncer de Mama, el nou dispositiu “servirà per renovar i millorar l’equipament utilitzat fins a la data per crivellar i diagnosticar aquesta malaltia”. Els professionals del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama duen a terme aquestes proves a dones d’entre 50 i 69 anys de les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. La Fundació Amancio Ortega va firmar el 2017 un conveni pel qual destinava 47 milions d’euros per a la renovació dels equips oncològics dels hospitals catalans. L’última donació a Lleida va tenir lloc a mitjans del mes de març passat, quan l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va estrenar un accelerador de radioteràpia Truebeam, que té com a objectiu oferir noves tècniques de tractament més precises i amb menys efectes secundaris. La nova màquina en va substituir una altra que tenia 15 anys i, segons va apuntar el cap de servei d’Oncologia Radioteràpica, Moisés Mira, permetrà augmentar de 850 a 1.000 els pacients tractats cada any. A Catalunya, la fundació tenia previst destinar 37 milions d’euros per comprar un total de 18 acceleradors lineals i renovar els que tenien més de 8 anys d’antiguitat. Així mateix, va prometre deu milions per renovar 43 equips d’última generació per a la detecció del càncer de mama, dels quals quatre eren destinats a Lleida.

Més diagnòstics i supervivència dels casos de càncer de mama

El 2019 es preveu diagnosticar 33.307 nous casos de càncer de mama a Espanya, un tumor que té una taxa de supervivència a cinc anys superior al 90%, és a dir més de 90 de cada 100 persones que l’han patit continuen vives després de cinc anys del diagnòstic. Segons la Societat Espanyola Oncològica Mèdica, existeixen fàrmacs nous més selectius i menys tòxics que, associats a tractaments clàssics com a quimioteràpia o hormonoteràpia, permeten incrementar la supervivència.

tracking