SEGRE

Catalunya preveu aprovar el seu pla de desconfinament a finals de setmana

Les farmàcies catalanes han iniciat aquest dilluns el repartiment de mascaretes.

Catalunya preveu aprovar el seu pla de desconfinament a finals de setmanaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de la Generalitat de Catalunya preveu aprovar a finals d’aquesta setmana el seu pla de desconfinament basat en la proposta de l’epidemiòleg Oriol Mitjà, que en aquests moments ja s’està analitzant "amb els diferents àmbits que tenen una cosa per dir" sobre això. Així ho ha anunciat en roda de premsa telemàtica la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha precisat que l’aprovació es durà a terme en una reunió extraordinària de l’executiu català.

El passat 7 d’abril, la Generalitat va encarregar a Mitjà, molt crític amb la gestió del Govern, la redacció d’un informe que tracés l’estratègia a seguir una vegada s’aixequi el confinament de la població, a fi de recuperar l’activitat social i econòmica sense exposar la població a un nou brot de contagis per coronavirus.

Encara que les autonomies no tenen competència per executar plans d’aquest tipus, Budó ha defensat que "ningú no ha dit que no sigui competència de la Generalitat pensar en la millor manera de sortir d’aquesta pandèmia per als seus ciutadans i ciutadanes". "A partir d’aquí –ha continuat– el que desgraciadament ens van retirar a través de l’estat d’alarma són les competències per poder executar aquestes decisions (...) Demanem al Govern que ens torni les competències".

Sigui com sigui, el Govern ja estudia la proposta de Mitjà, que inclou alguns punts que encara no està clar que el govern català vagi a fer seus.

Per exemple, la possibilitat d’instaurar un "certificat d’immunitat", en format electrònic i també en paper, a aquells que ja tinguin anticossos per haver passat el coronavirus.

Aquest mateix dilluns, en declaracions a Ràdio 4, Budó s’ha referit amb cautela a la possibilitat d’introduir un "passaport" d’aquest tipus per a la població: "Encara no l’hem decidit", ha afirmat la consellera. En la mateixa línia s’ha manifestat en roda de premsa telemàtica la consellera de Salut, Alba Vergés, que també ha posat en quarantena el termini assenyalat per la portaveu, ja que "es requereix un quant temps" per mantenir un debat d’aquesta índole, en el qual entren en joc "criteris bioètics" o la protecció de dades de la ciutadania. "No sé si en una setmana l’haurem dirimit", ha exposat.

En ser preguntada per si ella personalment està a favor o en contra de l’esmentat "passaport d’immunitat", ha respost: "No diré ni un 'sí' ni un 'no perquè em sembla que no és rellevant la meua opinió personal com a consellera de Salut i sí que ho és que aquest debat es porti a terme'. Malgrat això, ha assumit que en última instància "hi haurà d’haver evidentment una decisió política" sobre la matèria.

tracking