SEGRE

CULTURA CINE

Sucs va acollir ahir el rodatge d''Alcarràs', el nou film de la directora catalana Carla Simón

Sucs va acollir ahir el rodatge d''Alcarràs', el nou film de la directora catalana Carla Simón || El projecte, amb escenaris i paisatges lleidatans, compta amb un elenc d'actors no professionals

Carla Simón (centre), amb productors i autoritats.

Carla Simón (centre), amb productors i autoritats.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sucs es va convertir ahir a la nit en un dels escenaris d’Alcarràs, el segon llargmetratge de la cineasta catalana Carla Simón. La localitat es va adornar amb un ambient festiu per rodar diferents escenes que representen una festa major. Així mateix, la selecció de la localització no és fruit de la casualitat; la pel·lícula, ja en la seua penúltima setmana de rodatge, presenta com a escenaris i paisatges diferents poblacions del Segrià i el Pla d’Urgell, i és que Alcarràs explica la història d’una família d’agricultors del municipi lleidatà que, després de vuitanta anys conreant la mateixa terra, es veu obligada a realitzar la seua última collita per motius aliens a ells.

En aquest sentit, Simón va afirmar ahir que “per a mi, Alcarràs és important per explicar l’agricultura familiar. Em sembla una cosa fascinant, que passa de generació en generació, un dels oficis més antics de la història i que sempre m’ha cridat l’atenció”.

Al seu torn, l’experiència de la directora li serveix d’inspiració per a la creació del film. Malgrat ser de Barcelona, té familiars a Alcarràs que es dediquen a la fruita de pinyol. “Això és una ficció, però es tracta d’homenatjar l’agricultura amb coses que em recorden la meua família”, afegia Simón.

A més, el projecte aposta per un elenc d’actors no professionals, tots del pla de Lleida. Segons la cineasta, això es deu al fet que “ells aconsegueixen transmetre una realitat molt forta”.

En aquest sentit, Albert Bosch, un dels protagonistes, de tan sols divuit anys i veí de Puigverd de Lleida, va reivindicar que “ja tocava que la gent vegi com de difícil que és tot el que envolta el camp. Sense la terra no hi ha vida. A més, els actors hem viscut tot el que mostrem. Tots som de camp i sabem el que això comporta”.

El president de la diputació de Lleida, Joan Talarn, va assistir ahir al rodatge i va destacar el valor del treball per ser un “projecte de quilòmetre zero, que compta amb escenaris i persones del territori”. Així mateix, va assegurar que “una creació de ficció basada en un entorn identificable és un dels millors mecanismes comunicatius per sensibilitzar la ciutadania de la realitat que encara avui es viu a les terres de Lleida”.

Carla Simón va debutar amb la pel·lícula Estiu 1993, cinta que ha recollit més de trenta premis a tot el món i va ser seleccionada per representar Espanya als Oscars l’any de la seua publicació, 2017. 

CARLA SIMÓN El projecte ens indueix a un component biogràfic i social. Això és una ficció, però al cap i a la fi, Alcarràs intentarà homenatjar l’agricultura amb coses que em recorden la meua família, que a més a més s’ha dedicat molts anys a allò que mostrem.  La pel·lícula es mostra molt propera i vinculada amb les comarques de Lleida.  Totalment. Pretenem mostrar una realitat, i qui millor que ells (els actors) per explicar-la. A més, vam decidir ficar-nos-hi de ple i gravar als pobles i camps de Lleida. Ha treballat amb actors no professionals. Què tal l’experiència? Existeix ja algun projecte de futur? Està sent una cosa molt bonica per a tot l’equip. Ningú vol que això acabi, això segur. Respecte als futurs projectes... Tornarem a Lleida. És molt aviat per parlar ja de la pròxima pel·lícula, però tractarà també de la meua família, això segur.

Carla Simón (centre), amb productors i autoritats.

Carla Simón (centre), amb productors i autoritats.AMADO FORROLLA

Carla Simón (centre), amb productors i autoritats.

Carla Simón (centre), amb productors i autoritats.AMADO FORROLLA

Carla Simón (centre), amb productors i autoritats.

Carla Simón (centre), amb productors i autoritats.AMADO FORROLLA

tracking