SEGRE

COVID 19

Les ONG denuncien que els països rics han rebut més vacunes en les últimes setmanes que l'Àfrica en tot 2021

Vista d'una dosi de la vacuna contra la covid-19 de AstraZeneca, en una fotografia d'arxiu

Vista d'una dosi de la vacuna contra la covid-19 de AstraZeneca, en una fotografia d'arxiuEFE/Ciro Fusco

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea, els Estats Units i el Regne Unit han rebut en les últimes sis setmanes més vacunes contra la COVID-19 que el conjunt de l’Àfrica en tot l’any, segons una aliança d’ONG que tem que, al ritme actual, la primera dosi no haurà arrribat a tot el conjunt de la població africana fins a l'abril de 2023.

En concret, entre l’11 de novembre i el 21 de desembre, la UE, el Regne Unit i els Estats Units van rebre 513 milions de dosi de vacunes, mentre que la dada global de l’Àfrica en tot 2021 s’acosta als 500 milions. Només el 8,6 per cent dels ciutadans africans compten amb la pauta completa de vacunació, mentre que els països del G7 acumularan un excedent d’1.400 milions de dosi fins març de 2022.

L’Aliança People’s Vaccine ha advertit en un comunicat del perill de "condemnar al món a un cicle interminable de variants, reforços, restriccions i fins i tot confinaments" si les vacunes no arriben de forma equitativa a totes les parts del planeta.

La directora de polítiques de salut d’Oxfam i de l’esmentada aliança, Anna Marriot, ha assenyalat que "en bloquejar les solucions reals per a l’accés a les vacunes als països més pobres", els països rics "estan prolongant la pandèmia i tot el sofriment que això comporta".

Una visió que també comparteix el director de Global Justice Now, Nick Dearden: "Si volem tornar a tenir un Nadal normal, necessitem vacunar tothom". Per a això, l’Aliança People’s Vaccine advoca per l’exempció de les normes de propietat intel·lectual de vacunes, proves i tractaments.

Una portaveu de l’Aliança Africana per a l’Entrega de Vacunes, Maaza Seyoum, ha lamentat que, fins ara "els líders del nord global han optat pels obscens beneficis de les empreses farmacèutiques abans que per la vida de la població de l’Àfrica". Tanmateix, ha afegit, la variant òmicron, per primera vegada a Sud-àfrica, "demostra que la desigualtat a les vacunes és una amenaça per a totes les persones i a tot arreu".

tracking