SEGRE

Muralisme rural a Penelles

Recorregut turístic i artístic per les pintures murals de Penelles, fruit del festival Gargar

El temple parroquial de Penelles va ser repintat per Berni Puig el 2020

El temple parroquial de Penelles va ser repintat per Berni Puig el 2020LLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des del 2016 se celebra a Penelles, cada primer cap de setmana de maig, el festival Gargar de murals i art rural, que deu el nom a l’onomatopeia del cant de la ganga estepària, un ocell propi dels secans de la serra de Bellmunt en perill d’extinció. Les set edicions organitzades fins ara han deixat a les parets de la vila 139 pintures de gran format i encara algunes més realitzades al marge del certamen, totes d’autors diferents i el ruralisme com a tema comú.

Un patrimoni extraordinari convertit en atractiu turístic i motor econòmic d’un municipi de tan sols 440 habitants. Cada any hi acudeixen 40.000 forasters per contemplar aquella exposició artística a l’aire lliure tan innovadora i original.

Les visites a la trama vilatana esdevinguda museu al ras poden fer-se cadascú pel seu compte o bé en grup i amb guia, a 6 euros per cap, amb els descomptes habituals. En aquest segon supòsit duren una hora i mitja, més vint minuts d’una projecció al cinema Kursaal, obert en 1945 per la família Vilaltella, origen del Circuit Urgellenc i encara en funcionament, gràcies a les quotes de 150 socis.

Pel cas de totes dues opcions, sobretot la guiada, resulta imprescindible passar abans pel punt d’informació obert de dimecres a diumenge entre 10 i 13.30, tocant de l’església vella, romànica, de porta amb grans dovelles i espadanya refeta, habilitada a hores d’ara com a espai cultural. Allí pot ser adquirit el mapa amb explicacions detallades i la distribució dels diversos murals, i és d’on surten per resseguir-los les colles de visitants que s’han inscrit prèviament al 621 266 167 (les rutes s’efectuen també qualsevol altre dia de la setmana amb un mínim de vuit persones).Just al davant hi ha la placeta de la Font, abans de la Creu o de l’Om, pel brollador de pedra neoclàssic de 1896 amb tres baixos relleus representant un pagès, un guàrdia civil i un capellà amb una canella a la boca, vora una pintura de Roser Capdevila de Les tres bessones.

Un dels reclams de l’itinerari és el temple parroquial, bastit a mitjan segle XX i repintat el 2020 per Berni Puig amb formes geomètriques de colors vius com una reinterpretació cadastral de les finques del terme, sota el títol d’Omnipresent.

Motorisme palatal

El Taller C/Gran, 3 Penelles. 973.610.790

Un antic taller mecànic especialitzat en motocicletes al carrer Gran de Penelles, amb retrat mural del pilot Marc Márquez a la façana i decoració que revela l’ús anterior del local, com una vella moto Guzzi penjada sobre la barra, ha sigut convertit en restaurant per la Montse i l’Adrià, entorn d’un foc per coure carn a la brasa, punt fort gastronòmic de l’establiment. De dimecres a divendres, menú per 15 euros.

Dissabtes i diumenges per 22, més complet: arròs amb llonganissa i caragols, timbal de verdures amb formatge de cabra i mel, caragols a la llauna, hamburguesa de kale i quinoa, llibrets de llom, pollastre arrebossat, peus de porc, pastís casolà de nous o formatge o xocolata...

Restaurant 'El Taller' a Penelles.

Restaurant 'El Taller' a Penelles.LLUÏSA PLA

tracking