SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Primera condemna de l'Audiència per clàusules terra amb empreses

Obliga un banc a tornar uns 20.000 euros a una promotora per falta d’informació

Imatge d’arxiu d’una protesta per les clàusules terra.

Imatge d’arxiu d’una protesta per les clàusules terra.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència de Lleida ha dictat la primera condemna en la qual obliga un banc a tornar l’import de les clàusules terra d’una hipoteca a una empresa. Concretament, el tribunal ha donat la raó a una promotora immobiliària lleidatana i obliga el BBVA a tornar uns 20.000 euros cobrats per aquest concepte d’un contracte firmat l’any 2011.

La secció segona de l’Audiència de Lleida ha revocat d’aquesta manera la sentència del jutjat de primera instància número 5 de Lleida, que va donar la raó al banc al determinar que la promotora no tenia condició de consumidor, que gaudeix de certes garanties. La firma, representada per l’advocat Enric Rubio, va recórrer la interlocutòria davant de l’Audiència de Lleida al considerar que en cap moment no es va informar de la incorporació de la clàusula al contracte subscrit de manera que es va produir un “error de vici per falta d’informació” i que “la clàusula era contrària a la bona fe contractual”.

El tribunal considera que malgrat que la firma no és un consumidor no hi va haver “bona fe contractual”

El tribunal ha analitzat el contracte hipotecari entre el BBVA i la promotora immobiliària i afirma que la seua redacció causa que “la clàusula terra pugui passar fàcilment inadvertida”. El promotor va assegurar en el judici que va tardar temps a adonar-se que la hipoteca incloïa la clàusula i que ho va sospitar perquè sempre pagava la mateixa quota malgrat que l’euríbor baixava. L’Audiència també afirma que el banc tampoc ha aportat cap prova que demostri que “va proporcionar la informació mínima necessària per saber que existia la clàusula terra [...], per la qual cosa no va poder ser negociada”. Per tots aquests motius, considera que no va superar el control d’incorporació, dóna la raó a la promotora, revoca la primera sentència i obliga el BBVA a tornar els diners cobrats indegudament per aquest concepte, uns 20.000 euros

D’altra banda, val a destacar que el jutjat de Lleida especialitzat en la tramitació de les demandes per clàusules terra de les hipoteques ha rebut 1.084 demandes des que es va crear fa ja un any.

tracking