SEGRE

MEDI AMBIENT RECICLATGE

Inici del porta a porta a Ciutat Jardí i Vila Montcada, que demanen compensacions

Els barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada van estrenar ahir la prova pilot de recollida de residus porta a porta de la ciutat de Lleida entre expectants i preocupats pel canvi. Així mateix, proposen a la Paeria que els compensi l’esforç i la contribució a l’increment del reciclatge amb una reducció de la taxa municipal d’escombraries.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els veïns de Ciutat Jardí i Vila Montcada, els dos barris de Lleida que van estrenar ahir com a prova pilot la recollida d’escombraries porta a porta, plantegen a la Paeria que la implantació d’aquest sistema comporti com a contrapartida una bonificació o reducció de la taxa municipal de residus. Consideren que d’aquesta manera es premiaria els ciutadans per contribuir a l’augment del reciclatge a la ciutat. Així ho van indicar ahir tant el president de l’associació de veïns de Vila Montcada, Lluís Carrera, com Hèctor Garvín, integrant de la nova junta veïnal de Ciutat Jardí. El regidor d’Hàbitat Rural i Sostenibilitat, Joan Queralt, va afirmar que quan es constati que aquest sistema funciona i s’estengui a bona part de la ciutat, “es pot buscar un mecanisme per compensar els que ho han fet bé”.

En tot cas, l’ajuntament ja ha retirat els contenidors convencionals (excepte els de vidre) i des d’ahir els residents en aquestes dos zones, 2.972, han de treure les escombraries al carrer de 20.00 a 22.00 hores en bosses i minicontenidors els dilluns, dimecres i divendres, i només la fracció de residus assignada a cada dia (vegeu el gràfic). Precisament aquesta situació provoca preocupació entre els veïns, que no veuen clar haver de guardar l’orgànica a casa el cap de setmana ni ocupar la vorera amb els cubells i les bosses ni tampoc la restricció horària. “Què passa amb les persones que treballen per torns?”, va apuntar un veí d’una comunitat del carrer Germanies, que ha de deixar a la vorera 28 cubells i bosses. “Les voreres són per caminar, no per deixar les escombraries”, va assenyalar. De fet, ahir en aquest punt s’acumulaven bosses apilades, a més dels cubells corresponents i fins i tot s’hi podia veure una cadira de despatx. En canvi, a les zones de cases adossades només s’apreciava un cubell i una bossa davant de cada una. Una veïna del carrer Vall de Cabó va explicar que veuen el nou sistema “una mica complicat”, però esperen habituar-s’hi, mentre un altre veí va dir que “estem a l’expectativa de veure si els camions fan soroll”. Queralt va demanar “complicitat” als veïns i va considerar que s’està creant “alarma” sense necessitat. “Deixem quinze dies de marge i veurem com acabarà sent operatiu”, va augurar. Carrera va assegurar que la majoria de veïns de Vila Montcada estan d’acord amb el porta a porta, encara que va reconèixer que alguns ni tan sols han anat a buscar el kit de reciclatge. Garvín, per la seua banda, va dir que estan a l’expectativa de comprovar com funciona el sistema, que veuen difícil aplicar, però esperen que sigui operatiu.

Els contenidors soterrats, ara tancats, es retiraran A més de retirar els contenidors convencionals dels dos barris, com va publicar ahir aquest diari, l’ajuntament va precintar els contenidors soterrats que el 2009 es van instal·lar a la zona d’expansió de Ciutat Jardí i hi va enganxar adhesius que alerten que estan fora de servei. La Paeria admet que els haurà de retirar a mitjà termini i està estudiant si emprèn obres per treure els dipòsits ubicats sota terra o únicament la part de la superfície. A més de les onze illes de contenidors soterrats a la zona de Ciutat Jardí, n’hi ha també una trentena en diversos carrers del centre urbà, que al seu moment van representar una inversió total d’1,2 milions d’euros.

Un veí de Ciutat Jardí amb el cubell observa l’acumulació de bosses al costat del seu edifici.

Un veí de Ciutat Jardí amb el cubell observa l’acumulació de bosses al costat del seu edifici.ITMAR FABREGAT

tracking